Egészség

A repülőgépek zaja növeli a szívbetegségek kockázatát

A zajszintemelkedéstől 10-20 százalékkal is megugorhat az agyi érkatasztrófa és a szívbetegségek kockázata.

A világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a londoni Heathrow környékén élő 3,6 millió lakos, valamint 89 forgalmas amerikai repülőtér közelében élő hatmillió ember vizsgálatával végzett kutatásokból meglepő eredményeket szűrtek le. Mint az angliai felmérésből kiderült, a vizsgált résztvevők 2 százaléka, a leghangosabb repülőzajban élő körülbelül 70 ezer lakos esetében növekedett mind az agyi érkatasztrófa (stroke), illetve a szív- és érrendszeri betegségek miatti kórházi kezelések, mind az ugyanezen okokból bekövetkező halálozások kockázata.

A szakértők szerint az erős lárma a vérnyomás növelésével és az éjszakai álom megzavarásával járul hozzá a betegségek kialakulásához. A hirtelen felharsanó erős zaj hatására felgyorsul a pulzus, és magasabbra szökik a vérnyomás. Ezenkívül a repülők zaja idegesíthet is egyeseket, ez pedig szintén emeli a vérnyomást, ezzel betegségeket idézhet elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top