Egészség

Lélekerősítéssel a gyógyulásért

A daganatos betegek terápiájának nem csak a kezelések és az életmódváltás a fontos részei. A lélekerősítés, valamint a pozitív hozzáállás jelentőségét számos orvos és gyógyult beteg hangsúlyozza világszerte.

A rákbetegség elleni küzdelem nem csak testileg, lelkileg is sokat kivesz az emberből, pedig kevés fontosabb szakasz lehet az életünkben, amikor ennél nagyon lelkierőre van szükség. Derűlátónak vagy a körülményekhez képest összeszedettnek maradni persze egyáltalán nem könnyű. A műtétek, a kemoterápia vagy a sugárkezelés mellékhatásai sok erőt kivesznek a betegekből, így komoly kihívást jelenthet megpróbálni jobb színben látni a helyzetünket. Az alábbiakban gyógyult betegek és orvosok tanácsait, tippjeit szedtük össze, amellyel magunkat vagy rákbeteg családtagjainkat erősíthetjük lelkileg.

Lélekerősítéssel a gyógyulásért

1. Ismerjük meg a pontos diagnózist, és amennyire csak lehet, legyünk tisztában betegségünkkel és testünk állapotával. Jussunk el arra a szintre, hogy jól átlátjuk helyzetünket, hiszen a bizonytalansági faktor csak tovább növeli a félelmet.
 
2. Mérjük fel családi, baráti és ismeretségi körünket, és próbáljuk azok társaságát keresni, akik mellett tényleg jól érezzük magunkat és erőt tudunk meríteni pozitív tulajdonságaikból. Az inspiráló, segítőkész vagy éppen gondoskodó emberek társasága valóban sokat tud segíteni. A hangulatjavításban is nagy szerepük lehet azzal, hogy kibeszéljük magunkat nekik, vagy akár úgy, hogy elfogadjuk a különböző formában nyújtott támogatásukat, szeretetüket.

3. Keressünk olyan kedvenc programokat, amik elé várakozással nézhetünk. Lehet ez heti társasjátékozós este a legszorosabb barátokkal, egy izgalmas tévéműsor vagy főzőtanfolyam is.
 
4. Attól függően, hogy az orvosi terápia és szervezetünk mennyire engedi, mozogjunk. A fizikai aktivitás ugyanis növeli az energiaszintünket, ráadásul nyugodtabban is alszunk majd tőle.

5. Ismerjük fel, hogy hol vannak a határaink. A betegség, az orvosi kezelések és beavatkozások miatt legyengült szervezetünkkel ne akarjunk mindent egymagunk megoldani. Az, hogy – ha átmenetileg is – szükségünk van szeretteink és barátaink támogatására a napi tevékenységeinkben, nem szégyen. Tartogassuk energiánkat a gyógyulásra!

6. Nem kell erőltetni a vidámságot. Ha úgy érezzük, magunk alatt vagyunk, nem kell álarcot viselnünk, hogy ezzel „megnyugtassuk” a környezetünket. Igenis ér átadni magunkat néha a szomorúságnak, csak arra figyeljünk, hogy ne süppedjünk bele végleg a negatív gondolatokba.

7. Kényeztessük magunkat kedvenc otthoni vagy éttermi ételeinkkel, legalábbis amennyiben nem szerepel a kezelőorvos által meghatározott tiltólistán.

8. Vegyük tudomásul, hogy más élethelyzetbe kerültünk. A rákbetegség mindenkit szíven üt, és bár tényleg senki sem kívánja ezt a fajta másságot, az elfogadás, alkalmazkodás sokat segít.

9. Lássunk túl a rákon, vagyis tervezzünk, találjunk akár új hobbikat és ne mondjunk le karrierterveinkről se.

10.
És a végén az egyik legfontosabb tanács. Amikor csak alkalmunk adódik rá és jólesik, nevessünk, a hasonló örömforrások ugyanis erősítik a pozitív hozzáállást. Rengeteg gyógyult rákbeteg számolt be arról, hogy mekkora erőt merítettek a vidám pillanatokból, és abból, hogy a nehéz helyzetekben sem vesztették el a humorérzéküket, és ha úgy adódott, nevettek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top