A Facebook tönkreteheti az alvásod

nlc | 2016. Február 23.
Az addiktív közösségi média értékes órákat vehet el a testünknek járó alvásidőből.

A Pittsburghi Egyetem legfrissebb kutatása szerint kevesebbet aludhatnak éjszaka azok, akik gyakran nézegetik Facebook-oldalukat. 

Ezerhétszáz 19 és 32 év közötti felnőttet vizsgáltak a kutatásban. A fiatal felnőttek átlagosan napi 61 percet töltenek a közösségi média előtt, és nagyjából 30 alkalommal lépnek be személyes oldalaikra egy héten. Ezeknek az embereknek nagyjából 30 százaléka panaszkodott nyugtalan, zaklatott alvásra. Az összefüggés elég egyértelműnek látszik.

Ennek több oka is lehet. Az éjjel, alvás előtt gép előtt töltött idő különösen káros: a monitor hideg, kékes fénye is ébren tarthat minket, de a hirtelen fokozott éberség is tönkreteheti álmunkat. Arról nem is beszélve, hogy a szociális média keltette megfelelési kényszer miatt elképzelhető, hogy tovább fennmaradunk, még válaszolunk az üzenetekre, nehezen szakadunk el a virtuális világtól. Ráadásul már az is bebizonyosodott, hogy akik túl sokat frissítgetik Facebook-oldalukat, azoknál kialakulhat egy úgynevezett szociális stressz, ez pedig még nehezebbé teheti a nyugodt alvást.

A megoldás? Próbáljuk meg idejében elengedni a közösségi médiát, és ha ágyba bújunk, hagyjuk valahol máshol a laptopunkat és telefonunkat.

Forrás: Care2

Exit mobile version