Honnan tudom, hogy terhes vagyok?

nlc | 2017. Május 15.
A nők két dolog miatt tudnak nagyon-nagyon izgulni: amikor azt várják, hogy sikerült-e teherbe esniük, vagy amikor remélik, hogy nem lettek terhesek. Ennek lehetnek bizonyos jelei addig is, míg várunk arra, hogy elvégezhessük az első terhességi tesztet. Ha valaki nagyon jól ismeri a saját testét, észre is veheti ezeket az apró változásokat.

Mindkét esetben szeretnénk minél előbb bizonyosságot, hogy terhesek vagyunk, vagy sem. Mégis tudnunk kell, hogy a terhesség csak a beágyazódástól számít, ami a megtermékenyítés utáni 7-12 napon belül következik be. Addig pedig marad a várakozás, és hogy figyeld a tested változásait.

Nem vagy biztos benne, hogy terhes vagy?

Az utolsó védekezés nélküli együttlét után a spermiumok a petevezetőben még néhány napig életképesek, ha ez idő alatt találkoznak a pár óráig életképes petesejttel, akkor megtörténik a fogantatás. Ebben persze nem lehetünk biztosak még jó pár napig, hiszen ebben a korai szakaszban a terhességnek még semmilyen mérhető, észlelhető jele nincs.
A megtermékenyített petesejt ezután indul útnak a méhüreg felé, ami nagyjából három napig is letart, majd pár nap várakozás után megtörténik a beágyazódás, amely egy ötnapos folyamat. Így a tüszőrepedés után legkorábban 7-12 nappal már termelődik a HCG nevű hormon, amelyet a terhességi tesztek ki tudnak mutatni.

Mennyire biztos a terhességi teszt?

terhességi tesztek tehát a beágyazódás után termelődő HCG hormon szintjére reagálnak. Ez a hormon a terhes nők vizeletéből 99%-os bizonyossággal az elmaradt menstruáció napjától mutatható ki. Léteznek terhességi tesztek, melyek az elmaradt menstruáció előtt már 4 nappal is képesek kimutatni a terhességet. Azonban tudnunk kell, hogy ezek csupán 51%-os bizonyosságot adnak arra vonatkozóan, hogy terhesek vagyunk-e, vagy sem.

Melyek a terhesség első jelei?

Amíg várunk, hogy elvégezhető legyen a terhességi teszt, elkezdhetjük figyelni testünk változásait, ezek a jelek viszont nem feltétlenül jelentik azt, hogy valaki terhes. Sokan számolnak be már a terhesség elején fáradékonyságról, émelygésről, mellfeszülésről, illetve hangulatingadozásról. Ezek persze gyakran a menstruációt megelőző napokban is megfigyelhetők a legtöbb nőnél.

Honnan tudom 100%-ig biztosan, hogy terhes vagyok?

Az egyetlen bizonyosságot a terhességről a nőgyógyásztól kapjuk meg. A terhesség 6-7. hetében érdemes felkeresni orvosunkat, aki hüvelyi ultrahanggal tudja megerősíteni a pozitív terhességi tesztet, ha megtörtént a beágyazódás. Ekkor állapítják meg, hogy a petezsák hol helyezkedik el, a méh melyik részén. És arra is fény derül, ha ikerterhesség áll fenn esetleg, hiszen az ultrahanggal már az embriók méretét is meg tudják állapítani.

Exit mobile version