Jövőre akár egy közlekedési táblát is beperelhetsz

nlc | 2017. December 29.
Akár arra is lesz lehetőség, hogy megtámadjuk egy fizetős parkoló zóna kijelölését, ha az szakszerűtlen vagy célszerűtlen. Bizonyítani azonban nekünk kell.

Január elsejétől a közigazgatási szervek bármely cselekménye, amelynek hatása van a jogalanyokra, perelhető lesz az érintettek által – írja a Magyar Nemzet.

Egyelőre nehéz megmondani, a gyakorlatban ez mit jelent majd, de a jövőben bíróságra lehet majd menni egy köztéri szobor vagy egy közlekedési tábla kihelyezése miatt, esetleg egy önkormányzati játszótér elbontása ügyében.

Azonban meggondolatlanul nem érdemes keresetet indítani, mivel a bizonyítás a felperest terheli. Például ha valaki megtámadja egy fizetős parkoló zóna kijelölését, akkor neki kell bizonyítania, hogy az célszerűtlen vagy szakszerűtlen volt.

A változásról még szakmai berkekben is vita folyik, a válaszokat valószínűleg a bírói gyakorlat fogja megadni. Például arra a kérdésre, hogy egy traffipax kihelyezése önmagában megtámadható cselekmény-e, vagy csak a bírságolás után van lehetőség a felülvizsgálatra.

Exit mobile version