A hygge nem jött be? Találd meg az élet értelmét az ikigai segítségével

nlc | 2019. Március 09.
A dán hygge módszerrel ellentétben, ami pont a lassításra ösztönöz, a japán ikigai szerint tevékenyen kell keresnünk és úgy megtalálnunk az élet értelmét. Utánajártunk, miben áll a japán csoda, az ikigai lényege.

Ha úgy érezzük, hogy egy ideje már hiába keressük az élet értelmét, a boldogságot, és a dán hygge sem működött, akkor forduljunk a távol-keleti japán módszerhez. A hygge nagyjából annyit jelent, mint megtalálni a barátságos, kényelmes helyet, ahol elégedettek vagyunk, és ebbe jól ellenni. Az ikigai célja ugyanúgy a boldogság, de más módszerekkel.

Az ikigai utat mutat

A dán életvezetési kifejezéshez, a hyggéhez hasonlóan az ikigai is több összetételből, jelentésből áll. Az iki annyit tesz, élet, a kai pedig azt jelenti: a cselekvés eredménye. Az ikigai tehát az összes gesztusra, tettünkre, gondolatra vagy döntésre utalhat, amelyek által jobban és kényelmesebben élhetünk. Cselekedjünk, hogy boldogok legyünk.

Jó de mit tegyünk?

Engedjük át magunkat a flow-nak. Pontosan úgy, mint a gyerekek, mikor belemerülnek egy játékba vagy a rajzolásba, és megszűnik körülöttük a világ, átengedik magukat a cselekvés határtalan élményének. Felnőttként is volt már ebben részünk? Olyan feladatot csináltunk, ami közben elfelejtettünk inni és enni is? Figyeljük meg ezeket a pillanatokat, ez az ikigai egyik sarokpontja.

Vannak, akik tárgyakat vagy pénzt gyűjtenek, hogy boldogabbak legyenek. Mások pedig nagyon más dimenzióban keresik az élet értelmét: olyan munkában, tevékenységben, amit tudnak csinálni, jók benne, elismerést kapnak érte, szeretik csinálni, és még pénzt is keresnek vele. Ez így együtt garantáltan meghozza az ikigai életérzést.

Exit mobile version