Legyél menő, te se vasalj többé!

Bagaméri Viki | 2019. Július 08.
Imáink meghallgattattak, kampány indult a vasalás ellen. Ha csatlakozol, nemcsak időt és energiát takaríthatsz meg, hanem még a globális felmelegedés ellen is tehetsz egy hangyányit.

Több felmérés is azzal az eredménnyel zárult, hogy szívük szerint legtöbben a vasalást száműznék az otthoni teendők listájáról. Ha te is a hátad közepére kívánod ezt az unalmas házimunkát, szokj le a vasalásról, és tanulj meg ügyesen teregetni: ha szépen elsimítva helyezed el a ruhákat a szárítón, sok munkát spórolhatsz meg magadnak, és persze otthonod energiafogyasztását is mérsékelheted.

Le a vasalással!

Tavaly indult világhódító útjára Kolumbiából az a kampány, amely szeretné végre megdönteni azt a tévhitet, hogy csak az az igazán rendes ember, aki még a fehérneműit is kivasalja, mielőtt a fiókba tenné. Mivel a környezettudatosság napról napra egyre fontosabbá válik, sorra csatlakoznak az új követők a vasalásellenes mozgalomhoz. A lényeg az, hogy a lelkesen vasalókat arra kérik, amennyire csak lehet, szorítsák vissza ezt a tevékenységet, azokat pedig, akiknek nem okoz lelki megrázkódtatást végleg leszámolni a vasalással, arra buzdítják, hogy egyszer s mindenkorra intsenek búcsút a vasalójuknak.

Nyugalom, majd kirúgják magukat (vagy nem) (Fotó: Quinn KampschroerPixabay)

Mint oly sok bolygóvédő akció, ez is arra próbál rávilágítani, hogy a sok kicsi igenis sokra megy, és hétköznapi emberként is rengeteget tehetünk a Föld jövőjéért egy kis odafigyeléssel – ráadásul a vasalásról lemondani nem is igényel túl nagy erőfeszítést, ugye?

A vészmadarak szerint

Ahogy az lenni szokott, egy-egy nagyobb méretű kampány születése után nem sokkal egyre hangosabban hallatja a hangját az ellentábor, s ez a vasalást ellenző mozgalom esetében sincs másképp. Azok szerint, akik nem tudják vasalás nélkül elképzelni az életüket, egyrészt saját magukkal és a környezetükkel szemben is tiszteletlenség vasalatlan ruhába bújni, másrészt meg vannak győződve róla, hogy a Földet fenyegető klímakatasztrófa szempontjából egyáltalán nem számottevő a vasalás eltörlése.

Ha viszont jobban belegondolunk, az élre vasalt ruhadarabok divatja meglehetősen régimódi, nem véletlen, hogy ma már sok márka dob piacra szándékosan gyűrött holmikat. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy mindenkinek ezeket kellene viselnie, arra azonban tökéletesek, hogy megmutassák: ma már nem csak annak lehet elegáns és stílusos a megjelenése, aki olyan, mintha skatulyából húzták volna ki.

A nem teljesen gyűrődésmentes ruhák természetességet és lazaságot sugallnak, sőt a kolumbiai kampánynak köszönhetően azt is hirdethetik, hogy szívünkön viseljük a bolygónk sorsát.

Plusz egy meggyőző érv, hogy az igényességükről és egyediségükről híres olaszok közül is egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, amit tökéletesen bizonyít az #IoNonStiro (azaz az #ÉnNemVasalok) hashtag egyre gyakoribb használata a közösségi oldalakon.

Azok, akik a kezdet kezdetén csatlakoztak, mára nagyon is látványos eredményt értek el: a számítások szerint egy év vasalásmentességgel annyi jót tehetünk a Földdel, mint ha elültetnénk hét fát, vagy hét autóval kevesebb pöfögne az utakon. Hosszú távon a családi kasszának is jót tesz, ha leszokunk a vasalásról: egy órányi vasalással is pár száz forinttal növeljük a villanyszámlát, ám ez a zsebünkben marad, ha nem izzítjuk be a vasalót. Amellett, hogy a vasalásnak búcsút intők mindennapjai energiatakarékosabbá válnak, a hulladéktermelésük is jelentősen csökken, hiszen többé nincs szükség a vasalóvizek, a ruhaillatosítók vagy épp a vasaláskönnyítő termékek használatára sem.

Így hagyhatod el a vasalást

Ha nehéz az elválás

A gőzölős vasalók többet fogyasztanak a hagyományosnál, ezért ha mindenáron vasalni akarsz, jobb, ha a klasszikus modelleket részesíted előnyben. Ugyanazt a hatást érheted el vele, mint a gőzölős vasalóval, ha még enyhén nedves állapotban kezded vasalni a ruhákat – a gőzölős vasalóval tulajdonképpen nem teszel mást, csak benedvesíted az egyszer már megszáradt ruhát, hogy aztán ismét száműzhesd belőle a párát.

Exit mobile version