Tessékeld ki a vírusokat illóolajokkal!

Bagaméri Viki | 2019. December 11.
Minden ilyen praktika jól jön, amikor javában tart a nátha- és influenzaszezon. Ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra: a fertőtlenítés mellett még illatossá is teheted a levegőt.

A fertőtlenítés hallatán a legtöbb embernek a szúrós szagú hipó vagy a klór jut eszébe, a kórokozók távol tartásának azonban van illatos módja is, mégpedig a jól megválasztott illóolajok használata. Ezeket teheted illatlámpába vagy diffúzorba, de az is jó megoldás, ha vízbe kevered őket, és amikor kedved tartja, egy pumpás tetejű flakonból fújsz belőlük a levegőbe. 

Az illóolajok diffúzor nélkül is képesek elpárologni, de így sokkal jobban néz ki (Fotó: iStock)

A legjobb az illóolajokban, hogy megelőzésként is használhatod őket, de akkor is számíthatsz a segítségükre, ha már kész a baj, és a családban valaki megbetegedett. Ilyenkor azért is érdemes szorgosan illatosítani, mert jelentősen csökkenthető az esélye annak, hogy a fertőzést mások is elkapják. Ami nagyon lényeges, hogy mindig 100 százalékos tisztaságú illóolajat használj, a szintetikus olajok ugyanis – bár a lakásba kellemes illatot csempésznek – nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményt.

Az illóolajok használata során is fontos a mértékletesség. Ha túlzásba esel, többek között fejfájást vagy ingerlékenységet okozhat. Fontos meggyőződni a használat előtt arról is, hogy senki sem allergiás a kiválasztott illóolajokra – ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valakinél kellemetlen következményekkel jár bizonyos olajok belégzése, vagy az, hogy közvetlenül érintkeznek ezek a bőrükkel.

Exit mobile version