A Guardianra hivatkozva ír a HVG egy holland vállalatról, amely növényi cukrokból készít műanyag palackokat, ennek pedig van egy nagyon fontos előnye: hamarabb lebomlik, mint a hagyományos műanyag. Az Avantium biokémiai vállalat a nagy italgyártó cégekkel közösen vágott bele abba a projektbe, melynek során a palackokat nem kőolajszármazékokból, hanem fenntartható módon termesztett növényekből, egészen pontosan növényi cukrokból állítják elő. A cég vezetője, Tom van Aken szerint komposztálóban egy év alatt bomlik le egy ilyen palack.
Az Avantium tervei alapján a dán Carlsberg például azt tervezi, hogy papírpalackban dobja majd piacra sörét, és a palack belső, vékony műanyagfelülete készülhet a növényi műanyagból. A projektet pénzeli még a Coca-Cola és a Danone is, az Avantium viszont még több partneri megállapodást szeretne. Terveik szerint év végéig elindulhat a hollandiai beruházás.
Eleinte évi 5000 tonna műanyagot terveznek előállítani a kukorica, búza, cukorrépa cukrainak felhasználásával, de az Avantium a kereslet növekedésére számít majd. A növényi műanyagból készült palackok 2023-ban kerülhetnek a boltok polcaira.
Az egyszer használatos műanyag rossz, de fejlődünk:
- Véget ér a nejlonzacskó és a szívószál kora idehaza
- Tudatos vásárlás, tudatos háztartás: így csökkentheted a műanyagot, és óvhatod a környezetedet