Életmód

Véget ér a nejlonzacskó és a szívószál kora idehaza

Január elsejétől a magyar kormány betiltana egy csomó egyszer használatos műanyagot. Ez nagyon helyes, a kérdés az alternatíva.

Az EU által előírtnál szigorúbban kezelné Magyarország az egyszer használatos műanyag termékek kérdéskörét. Bár az Unióban 2021. január 1-től a műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák kerülnek tiltólistára, itthon úgy néz ki, a múanyag zacskókat is kivezetnék a piacról – írja a hvg.hu.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata szerint nincs értelme a továbbiakban a környezetvédelmi termékdíj fenntartásának sem, hiszen az az egyszer használatos műanyagok kivezetésével okafogyottá válik.

Nagy kérdés viszont, hogy milyen alternatívát tudnak majd kínálni a gyártók a műanyag helyett, főleg, ha egész Európára egyszerre köszönt majd rá a műanyagmentes korszak. Nem mellékesen a törvényjavaslat azokat a polisztirol ételdobozokat is érintené, melyeket étel házhozszállításkor használ a legtöbb étterem. Márpedig a házhozszállítás rengeteg vendéglátóhelynek a túlélés egyetlen reménye pillanatnyilag.

Hamarosan véget ér a műanyagok kora.

Hamarosan véget ér a műanyagok kora. (Fotó: Unsplash)

Ha érdekel a környezetvédelem, olvass még:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top