Életmód

Tudatos vásárlás, tudatos háztartás: így csökkentheted a műanyagot, és óvhatod a környezetedet

Az életünk szinte minden területén jelen van a műanyag, de néhány tudatos lépéssel könnyedén csökkentheted a mértékét a háztartásodban. Mutatjuk, mire érdemes figyelned a vásárlások során!

Ha kevesebb műanyagot használsz, azzal hozzájárulsz az üvegházhatás csökkentéséhez, az állat-és növényvilág védelméhez, és nem utolsó sorban a levegő is tisztább lehet: minél kevesebb csomagolást kell gyártani, annál kisebb lesz a szennyezés mértéke is. Íme, 13 tipp ahhoz, hogy te is aktív részese lehess a környezeted védelmének.

  1. A jelenlegi helyzetben több szempontból is fontos, hogy ne vásárolj halomra mindent! Gondold át, mire van valójában szükséged, mi az a mennyiség, ami biztos, hogy elfogy: így nem csak az ételpazarlást előzheted meg, hanem a felesleges szemetelést is, plusz annak is nagyobb eséllyel juthat a hiánytermékekből, aki nem tud felhalmozni.
  2. A bevásárláshoz vigyél magaddal saját textilszatyrokat, kosarat. Ha valamiért mégis elfelejtetted, ne csak a nejlont, hanem a papírtáskát is mellőzd, ugyanis az esetek nagy részében nem használjuk újra őket. Inkább kérj egy kartondobozt, és pakolj bele abba, majd hagyd a kocsidban, így legközelebb is bele tudsz rakodni.
  3. Apróságnak tűnhet, de sokat jelenthet, ha tusfürdő helyett szappant használsz, mégpedig olyat, ami újrahasznosított papírba csomagoltak. Plusz pont, ha az összetevők között pálmaolajat sem találsz!
  4. Ne felejtkezz meg arról sem, hogy a különböző kártyáid a pénztárcádban milyen anyagból készülnek. A DM újrahasznosított ECO papír alapanyagú kártyákat bocsájt ki, amelyek előállítása négyszer kevesebb energiát vesz igénybe, így négyszer kevesebb üvegházhatású gáz termelődik a gyártás során, mint a PVC kártyák esetén. Az így előállított DM ajándékkártyák ezt követően újrahasznosított papírból készült kártyatartó tokba kerülnek.Tudatos vásárlás, tudatos háztartás: így csökkentheted a műanyagot, és óvhatod a környezetedet
  5. Az üdítők közül válassz olyat, amiket újrahasznosított műanyagba, vagy üvegbe töltöttek.
  6. A palackos víz helyett igyál csapvizet, készíts szódavizet. Ha ízesítenéd, tedd azt gyümölcsökkel, saját készítésű gyümölcslével. Tudd, hogy a rostos ivólevek doboza sem a papírhulladékba, sem a fém közé nem kerülhetnek be, így az újrahasznosításuk is problémás.
  7. A zöldségeknek, gyümölcsöknek legyen nálad egy-egy kisebb vászontáska, és ne a pultoknál kikészített nejlonzacskókat használd. Az előre csomagolt árukat pedig, ha teheted, hagyd inkább a polcon.
  8. A húst, a szalámikat és a sajtot is kimérve vedd, ne pedig előre csomagolva. Még jobb, ha őstermelőktől szerzed be, ezzel is támogatva a fennmaradásukat.Tudatos vásárlás, tudatos háztartás: így csökkentheted a műanyagot, és óvhatod a környezetedet
  9. Felejtsd el a szívószálakat! Ha mindenképpen szeretnél használni, rendelj olyat az internetről, ami többször használatos, vagy lebomló anyagból, például bambuszból készült!
  10. A gyorséttermekben ne kérj műanyag evőeszközt, és a kulacsodba kérd az innivalót is – most úgyis az a biztonságos, ha otthon eszel.
  11. Mostanában sokan nagyobb tételben vásárolunk, mint általában, így jó, ha arra is figyelsz, hogy ez nagyobb kiszerelést is jelentsen – ennyivel is kevesebb lesz a szemét.
  12. Ha szereted a mézet, keress egy helyi termelőt, aki a saját üvegedbe méri ki a mézet, amit újra tud tölteni, ha kifogyott.
  13. A WC-papírból is olyat próbálj meg választani, ami újrahasznosított papírból készült, és műanyag helyett papírcsomagolásban árulják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top