„Esztike 1942” – Megoldódott a Sülysápon talált katonagyűrű rejtélye

nlc | 2020. Szeptember 30.
Esztike családjához is eljutott a hír, hogy egy talált gyűrű alapján keresik a hősi halált halt magyar katona feleségét.

Nemrégiben három magyar hősi halott katona holtteste került elő Sülysáp határában. Egy jegygyűrűt is találtak, amelybe az „Esztike 1942” feliratot gravírozták. Mivel a szakértők nem tudták az 1944-ben meghalt, ejtőernyősként szolgáló katonát azonosítani, felhívásban keresték Esztikét, a katona feleségét.

A Honvédelmi Minisztérium Facebookon közzétett felhívásának köszönhetően nagy visszhangot kapott Eszter története, így végül a hír a családhoz is eljutott.

A Magyar Nemzet azon száma, amely Esztike a csatamezőn címmel közölte a család történetét, Eszter unokájának augusztus közepén került a kezébe. A hölgy ráismert a saját családjára, és jelentkezett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó igazgatóságának email címén.

A személyes találkozó és a számtalan adategyeztetés után kiderült, valóban sikerült megtalálni és beazonosítani az elesett katona családját. Kiderült, hogy a jegygyűrű Nagy Endre Istváné volt. A gyűrűt a múzeum főigazgatója adta át Nagy Endre István lányának, Nagy Imréné Nagy Jolánnak.

Eszter családja egy sajtótájékoztatón mesélte el a történetüket, a Honvédelmi Minisztérium hamarosan újabb részleteket is elárul.

(Kiemelt kép: Magyar Honvédség)

Elveszett gyűrűk az nlc-n:

Exit mobile version