nlc.hu
Család

Jegygyűrű alapján keresik a magyar katona feleségét

„Esztike 1942” – rejtélyes jegygyűrű alapján keresik a hősi halált halt magyar katona feleségét

„Esztike 1942” – ennyi olvasható abban a jegygyűrűben, amely alapján a hősi halott magyar katona feleségét keresik.

Nemrégiben régészeti feltárást végeztek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei Súlysáp határában, mivel egy szemtanú szerint az ottani szántóföldön temettek el magyar katonákat az 1944 novemberi harcok után.

A Magyar Honvédség beszámolója szerint három magyar ejtőernyős földi maradványai, és több tárgyi lelet került elő. Az egyik legérdekesebb egy jegygyűrű, amelybe az „Esztike 1942” feliratot gravírozták.

Esztike 1942 katona jegygyűrűje

A jegygyűrű az egyetlen nyom, amely alapján többet tudhatnak meg a hősi halált halt magyar katonáról (Fotó: Magyar Honvédség)

Mivel a hősi halált halt katonát a szakértők nem tudták azonosítani, felhívásban keresik a katona feleségét, Esztert, mivel az egyetlen nyom a féltve őrzött jegygyűrű:

„Az ejtőernyős zászlóalj katonájaként szolgáló férjed parancsnoka az a Tassonyi Edömér őrnagy volt, akivel talán Neked is volt szerencséd találkozni, vagy úgy érezhetted, ismered, mint a tenyeredet – férjed történetei alapján.

A II. világháború vége felé közeledve, 1944 novemberében férjed az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonájaként szolgált a Sülysáp és Isaszeg közötti területen, ahol végül legnagyobb kincsét, az életét áldozta a haza megvédése érdekében.”

A honvédség várja azok jelentkezését, akik tudnak valamit a katona kilétéről, az információkat a hadisir@hm.gov.hu e-mail címre várják.

Még több rejtélyes gyűrű az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top