Túletted magad az ünnepek alatt? Az újévi fogadalmad az egészségesebb táplálkozás és/vagy a fogyás? Akkor készítsd el a most következő három diétás ételt!
Roston sült karfiol paradicsom chutney-val
Hozzávalók:
- 2 fej karfiol
- 2 evőkanál szőlőmagolaj
- 1/4 teáskanál tengeri só
- A chutney-hoz:
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 evőkanál sárgaborsó
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál apróra vágott gyömbérgyökér
- 1 teáskanál zúzott pirospaprika
- 1 bögre szeletelt lila hagyma
- 3 evőkanál cukrozatlan kókuszreszelék
- 4 babérlevél, összemorzsolva
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál tengeri só
Így készül:
- A sütőt melegítsd elő 230 fokra!
- A leveleitől megfosztott karfiolt szeleteld fel nagyjából 2 centi vastag szeletekre, majd kend meg szőlőmagolajjal és enyhén sózd meg!
- Egy serpenyőben, közepes lángon hevíts szőlőmagolajat, ebben pirítsd meg a karfiolszeletek mindkét oldalát, majd tedd át őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe!
- A sütőben süsd 30-35 percig, villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e!
- Közben egy serpenyőben közepes hőfokon kezdd el hevíteni az olívaolajat, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá először a sárgaborsót, aztán a fokhagymát, a gyömbért és pirospaprikát! 1-2 perc elteltével szórd bele a lila hagymát, a kókuszreszeléket és a babérlevelet, majd újabb 1-2 perc után add hozzá a paradicsomot, a mézet és 1 teáskanál sót!
- Keverd össze alaposan a serpenyő tartalmát, a hőfokot állítsd alacsonyabbra és 5 percig főzd a chutney-t!
- A karfiolszeleteket locsold meg néhány kanál chutney-val és tálald!
Almaboros csirkecomb
Hozzávalók:
- 4 teáskanál extra szűz olívaolaj
- 0,7-1 kg csirkecomb
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/2 bögre almabor
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 3 közepesen kemény, édes alma (például Gála)
- 2 teáskanál szárított rozmaring
Így készül:
- Hevíts 2 teáskanál olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon!
- A csirkecombokat sózd, borsozd! Amint az olaj felforrósodott, a combokat tedd a serpenyőbe és alul-felül 4-4 percig süsd!
- Párold tovább, míg a hús meg nem puhul! Ezt követően vedd ki egy tálba és fedd le fóliával, hogy melegen tartsd!
- Egy kis tálban keverd össze az almabort és a mustárt!
- A serpenyőben forrósíts fel újabb 2 teáskanál olívaolajat, majd szórd bele a felszeletelt almát, 1/2 teáskanál sót és 1/4 teáskanál borsot, valamint a rozmaringot! Párold addig, míg az alma enyhén megpuhul és aranybarnára vált!
- A csirkecombokat pakold vissza a serpenyőbe az alma mellé, és öntsd az almaboros-mustáros keveréket a tetejére! Főzd 4-5 percig, amíg a folyadék fele elpárolog!
- Rozmaringgal díszítve tálald!
Tonhal, héjában sült édesburgonyában
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya
- ½ evőkanál olívaolaj
- 150 g tonhal olívaolajban konzerv
- 2 evőkanál pesto
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 citrom kifacsart leve, fél reszelt héja
- fél csokor petrezselyem, apróra vágva
- fél csokor kapor, apróra vágva
- ¼ uborka, meghámozva és kockára vágva
- 60 g fetasajt, összetörve
Így készül:
- Melegítsd elő a sütőt, magas hőfokon!
- A hámozatlan édesburgonyát szurkáld meg villával, majd tedd be 6-7 percre a mikrohullámú sütőbe!
- Ezt követően dörzsöld be olívaolajjal, sózd meg, tedd át egy tepsibe és grillezd 5 percig, vagy ameddig a héja hólyagos, ropogós nem lesz.
- Öntsd a tonhalkonzervet egy tálba és alaposan keverd össze a pestóval, a joghurttal, a citromhéjjal, a petrezselyemmel, a kaporral és az uborkával, végül add hozzá a fetát és a citromlevet is!
- Az édesburgonyákat nyisd szét és töltsd meg tonhalas keverékkel!
Még több egészséges recept
- Házi zöldségchips, az egyszerű, egészséges nasi 10 perc alatt
- Így készül az egészséges amerikai palacsinta
- Egészséges reggeli-, ebéd- és vacsorareceptek 12 perc alatt