„Azt éreztem, hogy újra élek” – Ezért hiányzott az életünkből az úszás

nlc | 2021. Június 02.
Védettségi igazolvánnyal újra látogathatók a strandok, fürdők, így végre beiktathatjuk az úszást is a mindennapjainkba. Rendszeresen úszó olvasóinkat kérdeztük, hogyan élték meg az elmúlt egy évet tempózás nélkül, és miért szeretnek csobbanni.

A szigorú korlátozások alatt sokan szenvedtek attól, hogy nem tudtak eljárni úszni, hiszen ez az egyetlen olyan mozgásforma, amely átmozgatja az egész testet, kortól függetlenül bárki gyakorolhatja, és nem utolsósorban kikapcsolja az elmét. Ez a komplex élmény érthető módon sokunknak hiányzott a pandémia alatt. Mint Lindának, aki korábban hetente háromszor járt úszni.

„Ahogy megkaptam a védettségi igazolványt, az első utam az uszodába vezetett. Nem tudom leírni az érzést, amikor végre csobbanhattam egyet a medencébe, és újra felfeküdhettem a vízre. Olyan volt, mintha hazaérkeztem volna” – mondja, míg egy másik olvasónk is arról mesélt, hogy az úszás hiánya volt az egyik legrosszabb dolog a szigorú korlátozásokban. 

„Nekem ez az egyetlen olyan testmozgás, ami teljesen átmozgatja mindenem, miközben sellőként repülhetek. Nemcsak a testemet, a lelkemet is építi, ez pedig nagyon hiányzott.” 

Kiszakadás a mókuskerékből

Dóra két gyermek édesanyjaként főleg mentális feltöltődésre használta és használja ma is az úszást. A vízben eltöltött egy óra segített számára azokat a  kihívásokat megugrani, amelyek egy kisgyerekes háztartásban napi szinten várnak rá. Az egyedülálló anya azt meséli, számára különösen nehéz volt a karanténhelyzet, majd a szigorú korlátozások ideje, hiszen pont az egyik fontos ventiláló eszközétől fosztották meg.

„Képzeljék el azok, akik futottak a korlátozások alatt, hogy nem futhatnak egy évig. Pont ilyen volt nekem ez az év úszás nélkül, és most, amikor újra el tudtam menni, azt éreztem, hogy újra élek” – mondja, hozzátéve, hogy bár menne gyakrabban, élethelyzetéből adódóan örül, ha hetente egyszer eljut úszni. Erről az egy alkalomról azonban semmi pénzért nem mondana le, elengedhetetlen számára ahhoz, hogy jól tudjon funkcionálni a mindennapokban, és hogy a fizikális egészségét is megőrizze. Dóra ugyanis újságíró, így megkívánja a gerince egészsége, hogy úszással kompenzálja az egész napos ülést. 

Kétségtelen, hogy úszás közben egyes testrészekben csökken a feszültség, oldódnak a kényszertartások, egyensúlyba kerülnek a tónusok, épp ezért az egyik legalkalmasabb sport a gerinc- és mozgásszervi bántalmakban szenvedőknek, baleseti, illetve keringési rehabilitációban részesülő pácienseknek is szokták gyógyászati célból javasolni. De remek alternatíva a túlsúlyos, illetve mozgássérült személyeknek is, hiszen a felhajtóerő csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az ízületeket. Fontos szerepe van a testtartás javításában, így kiválóan alkalmazható gerincdeformitások javításában is. 

 

Fotó: Decathlon

Biztonságban az ízületek

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy sok mozgásformával ellentétben nagyon kicsi a sérülés és a túlterhelés veszélye. Egy másik megszólalónknak, Gergőnek ez nagyon fontos érv: „Az egyetlen mozgás, amit folyamatosan tudok órákig csinálni úgy, hogy nem krepálnak be az ízületeim közben. A vízben nem kell még a teljes saját súlyomat is ráterhelni a gerincemre, ami a kertész szakmának köszönhetően eléggé lestrapált. És mivel általában mindenki a levegővételre koncentrál úszás közben, nincsenek nagy beszélgetések, így a gondolataimmal bajlódhatok a tempózások alatt, ezért megvan a kikapcsolódás/relaxálás élménye is” –  magyarázza a harmincas éveiben járó férfi, aki minden csütörtökön jár úszni.

Hasonló okokból ereszkedik a medencébe  a huszonéves Fanni is. „Nem terheli az ízületeket, megizzadok, de nem érzem, össze lehet kötni a szaunázással, és akkor még izomlázam se lesz. Frissítő, mégis fárasztó, ami viszont rossz, hogy emberi időben alig van olyan hely, ahol nincs tömegnyomor a sportolók miatt, akiknek szinten este vagy reggel jó csak – mondja, hozzátéve, hogy az édesapjának különösen nehéz volt a korlátozások ideje alatt. – Neki a háta sokkal kevésbé fáj, ha megvan a reggeli úszás-szauna kombináció.” 

Mentális feltöltődés

A szakemberek állítják, az úszás rendkívül jó hatással van a mentális állapotunkra is. Különösen ajánlott azoknak, akiket túl sok stressz ér a mindennapok során, vagy depresszióval küzdenek. Egy másik interjúalanyunk, Dóri, aki gyerekkorában kimondottan utálta az úszás edzéseket, felnőve rátalált a saját tempójára, és megtapasztalta, hogy a tempózás és a víz nyugtató, szinte meditatív hatását. „Azóta minden nyáron egyfajta szükségletét érzem annak, hogy eljussak valamiféle természetes vízpartra, és eltűnhessek egy kicsit a vízben/víz alatt” – számol be élményeiről Dóri.

Kapcsolódó

Exit mobile version