nlc.hu
Gasztro

Mentális egészség színes ételekkel

Színekkel edd egészségesebbre az agyad és a tested!

A mentális és fizikai egészségre most jobban kell vigyázni, mint valaha, egy egyszerű szabály követésével mindkettőt felturbózhatjuk ezekben a nehéz időkben.

Szerencsém van, hogy olyan edzővel áldott meg az ég, aki az embert holisztikusan kezeli, nem csupán az izmokra akar rágyúrni a „pácienseinél”, hanem a lelkünkre is odafigyel, miközben átmozgatja a testünket. Ritka, hogy dietetikust, személyi edzőt és egy kicsit pszichológust is talájon az ember egyetlen edzőben, aki olyan furcsa dolgokat mond, hogy ne görcsöljünk rá a kilókra, hanem inkább tegyük rendbe a testünket és a mentális egészségünket úgy, hogy egyetlen szabályra figyeljünk, de arra nagyon: legyen minél színesebb a tányérunk!

Színes tányér, fél egészség

Az egyszeri fogyókúrázó – vagy csak egészséges életmódra törekvő – ember annyi szabállyal találkozik, hogy a végére teljesen elvész a sok kritérium között. Ne egyél cukrot, ne egyél szénhidrátot, ne egyél 16 órán keresztül, ne egyél gyümölcsöt, mert tele van cukorral, vagy ha eszel, akkor semmiképp ne reggel, és persze figyelj a folyadékra, csak vizet igyál, lehetőleg a csapból és minimum négy litert egy nap, meg persze felejtsd el a kávét, tejet, tejtermékből is csak a sovány, zsírmentes változat mehet, de egyébként is jobban jársz, ha keresed a MINDENMENTES feliratot (ami persze nincs a valóságban, úgyhogy bogarászd ki az összes címkét) az élelmiszereken, akkor nem hibázhatsz nagyot.

A sok utasítás olykor ellentmond egymásnak, a kedvencem, amikor egymás alatt olvasok két cikket, az elsőben azt magyarázza a szakértő, hogy napi ötször kell enni kis adagokat, mert ez az egészség titka, míg a másodikban egy másik szakértő jól megmondja, hogy a szervezetnek pihenésre van szüksége, úgyhogy mindenki böjtöljön és négyórás időablakban egyen napi két étkezéssel. Mi meg állunk felvont szemöldökkel, hogy akkor most melyikkel teszünk jót az egészségünknek.

Mindezzel szemben nagyon üdítő volt, amikor az edzőm közölte, hogy persze cukor- és lisztmentesen együnk, szóval minden alapelv ugyanúgy érvényes, mint egy szokásos egészséges életmód leírásban, de a legfőbb szabály az legyen, hogy a tányér felét színes ételekkel töltsük meg. És a színes ételek alatt természetesen nem arra gondolt, hogy mindent locsoljunk meg piros és kék ételfestékkel, esetleg színes cukordarával, hanem hogy minél több zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérunkra, mert ezzel nemcsak a testünket, anyagcserénket támogatjuk, hanem a mentális egészségünknek is jót teszünk.

A színes ételek hatása az egészsgére

Legyen mindig szín is a tányéron! (Kép: Unsplash)

Legyen színes jókedvünk!

Természetesen nem csak úgy, légből kapva ajánlotta az edzőm azt, hogy a színes ételekre különösen figyeljünk oda, ha jól szeretnénk érezni magunkat testben és lélekben, a kutatások is alátámasztják azt, hogy a színes ételek jó hatással vannak az agyunkra és fizikai állapotunkra. A legerősebben a sötét bogyós gyümölcsök pozitív hatását mutatták ki, amelyek rendszeres fogyasztása minden sejtet véd a testünkben, lassítja az öregedést sejtszinten és még az Alzheimer-kór, illetve a demencia megelőzésére, időben eltolására is alkalmas. Nagyon gyorsan be kell szerezni az összes erdei gyümölcs mixet a bevásárlóközpontok fagyasztóiból, és minden nap egy nagy marékkal enni belőlük, ha jót akarunk magunknak (és később akarunk ráncosodni).

De természetesen nemcsak a bogyós gyümölcsökkel érdemes színesíteni a tányérunkat, hanem a felére pakolni kell minden olyan szép, színes növényből, ami tele van antioxidánsokkal. Végül is, minél inkább hasonlít a tányérunk egy szivárványra, annál jobb.

Mi kerüljön a tányér felére?

Antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök: zöld színű leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, továbbá jöhetnek a bogyós gyümölcsök, különösen a fekete áfonya, eper, illetve ne maradjon ki a spenót, kelbimbó, szilva, brokkoli, gyökérzöldségek, citrusfélék, piros szőlő, paradicsom, gránátalma sem az étrendből.

A kutatásokból azt is tudjuk, hogy az ételeinkkel akár még a depressziós tüneteket is befolyásolhatjuk a jó irányba, csökkenthetjük a stresszt a zöldségekkel és gyümölcsökkel, illetve az általános közérzetünk jobb lesz, ha színek vannak a tányérunkon. Már csak azért is, mert ha sok zöldséget teszünk például az ebédre szánt pacalpörkölt mellé, akkor később úgy érezzük, hogy bár volt egészségtelen étel is a tányéron, de alapvetően tettünk valami jót is magunkért a zöldségekkel. Az öngondoskodás érzése pedig segít abban, hogy egész nap sokkal jobban legyünk a saját bőrünkben.

Színekkel tedd egészségesebbé az agyad!

Fotó: Louis Hansel, Unsplash

A szív és az agy összefügg

És ha mindez nem lenne elég, akkor vannak még érvek a tarsolyunkban a színes ételek és a mentális egészség összefüggései mellett. A színes étrend ugyanis támogatja a szív egészségét a United States Department of Agriculture kutatóközpontjának neurológusa, James Joseph szerint: ha a szív egészséges, az azt jelenti, hogy egészségesek az artériák, ebből következik, hogy egészséges a kardiovaszkuláris rendszer, ami pedig az agy szürkeállományát teszi egészségesebbé. Röviden tehát Joseph szavaival élve:

Ami jót tesz a szívnek, az jót tesz az agynak.

Persze nem instant megoldás a félig színessé tett tányér, nem leszünk jobban tőle holnap, nem múlik el a stressz és szorongás, vagy épp a depresszió összes tünete egy marék áfonyától. Csak hosszú távon fog működni a színes étkezés, csak akkor, ha beépítjük az életünkbe, és minden alkalommal, amikor bármilyen étel kerül elénk, akkor átgondoljuk, hogyan vihetnénk bele egy kis színt. Az egészséges testhez és elméhez az kell, hogy a viselkedésünket megváltoztassuk és odafigyeljünk az ételeinkre, testmozgásra és használjuk a relaxációs eszközöket (mint például az olvasás) is mellé. Kezdhetjük ott, hogy nem engedünk minden szemetet a tányérunkra, és betartjuk, hogy a fele étel rajta csodálatos színekben pompázzon.

A mediterrán diéta felturbózza az agyat

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a halat, olívaolajat, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó mediterrán étrend nemcsak az egészségre, de a mentális jóllétre is pozitív hatással van. A fő étkezések alapelemei: gabonafélék, zöldség-gyümölcs, fehérjék. Az étrend napi 1,5-2 liter víz fogyasztását javasolja. A zsír fő forrása az olívaolaj. Az állati fehérjék a halakból, a sovány húsokból és a tojásból származnak. A cukor, édességek, sütemények és a cukrozott vagy alkoholtartalmú italok csak mértékkel fogyaszthatók.

Egészséges életmód:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top