nlc.hu
Életmód

Testi-lelki egészség a járvány idején

A lelki egészség helyreállításától a szemtornáig – segítő tippek a járvány idejére

A járványügyi korlátozások fontosak a koronavírus terjedésének megakadályozásában, de egy sor újabb testi-lelki problémát okozhatnak. Mutatjuk a veszélyeket és a megoldási javaslatokat.

Lassan már egy éve, hogy a koronavírus-járvány miatt csak távoli emléknek tűnik a megszokott életünk, és hol enyhébb, hol szigorúbb korlátozások között telnek a mindennapjaink. A jelenlegi – kijárási tilalommal, kötelező maszkviseléssel és digitális oktatással járó – szabályok február 1-jéig biztosan maradnak, és gyökeres változásra jó esetben is csak hónapok múlva számíthatunk.

A vírus terjedésének lassítása érdekében meghozott korlátozások rengeteg kényelmetlen, kellemetlen, nehezen megoldható, olykor testi-lelki elevenünkbe vágó helyzetet okoznak. Az általános bizonytalanság miatt olyan problémák is felszínre kerülhetnek, amelyekre nem is gondoltunk, vagy csak később, lassan jelentkeznek. Összeszedtük a bezártsággal és a korlátozásokkal járó legfontosabb negatív hatásokat, és igyekszünk tippeket is adni, hogyan javíthatunk a helyzeten.

Még jobban elmagányosodnak az idősek

Az már a járvány elején nyilvánvalóvá vált, hogy a Covid-19 a 65 év fölöttiekre a legveszélyesebb, ezért az ő szempontjukból volt a legfontosabb, hogy otthon maradjanak, és betartsák az óvintézkedéséket. Ám paradox módon azzal, hogy az idősek minimalizáják a fertőzés kockázatát, egy másik veszélynek teszik ki magukat. A tartós egyedüllét, a magány, az elszigetelődés egészségügyi kockázatokkal jár: depresszióhoz vezethet, gyengíti az immunrendszert, növeli a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Magyarországon a 65 éven felülieknek nagyjából egyharmada, mintegy 600 ezer ember él egyszemélyes háztartásban. Az érintett korcsoport nagy részének a szociális kapcsolatai a járvány előtt is meglehetősen beszűkültek voltak, európai összehasonlításban a magyar idősek kifejezetten zárkózottak. Ez tovább romlott a járvánnyal, hiszen még kevesebb kapcsolatteremtési lehetőségük maradt, ha nem járnak boltba, piacra, orvoshoz vagy bármilyen rendezvényre.

  • Mindenképpen tartsuk a rendszeres és gyakori kapcsolatot valamilyen formában az idős hozzátartozókkal, telefonon, az interneten vagy a biztonságos távolságot betartva személyesen, távolabbról beszélgetve.
  • A családtagok akár egyeztethetnek is egymással, hogy ki mikor beszél az idős szülővel, nagyszülővel, hogy ne forduljon elő, hogy pár napig senkivel sem kommunikál.
  • Ha az idős hozzátartozó elboldogul az internettel, beszélhetünk videócseten, de ha fogékony rá, akár most is adhatunk neki egy könnyen kezelhető tabletet.
  • Támogassuk őket érzelmileg is ebben a nehéz időszakban, segítsük a járvánnyal kapcsolatos hiteles információkkal a tájékozódásukat. Figyeljünk az egészségükre is, különösen a krónikus betegeknél.
  • A rendszeres testmozgás, a séta vagy más időskori aktivitás sokat segíthet.

Fokozódott a családon belüli erőszak

A járvány kezdete óta egyre több nő kér segítséget családon belüli erőszak miatt. Horváth Éva, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (Nane) elnöke az ATV-nek azt mondta, a karantén óta duplájára emelkedett az ilyen jellegű telefonhívások száma. A korlátozások, a bezártság, az elszigetelődés és a bevételkiesés kiélezheti az eleve is egyenlőtlen, bántalmazó kapcsolatokat.

Családon belüli erőszak

A járvány kezdete óta duplájára nőtt a családon belüli erőszak miatti telefonhívások száma (Fotó: Pexels/Karolina Grabowska)

Az áldozatok kiszolgáltatottsága fokozódik, hiszen szinte folyamatosan össze vannak zárva a bántalmazójukkal. A menekülési lehetőségeik – például a szülői ház – beszűkültek, a fizikai bántalmazás jeleit pedig a leépült személyes kapcsolatok miatt nehezebben veszik észre mások. Ráadásul sok gyerek is otthon van az online oktatás miatt, az anyát érintő bántalmazás pedig számukra is traumatizáló.

  • Figyeljünk a környezetünkre, és ne maradjunk érzéketlenek! Ennek talán sosem volt ilyen nagy jelentősége. Ítélkezés és kéretlenül hallgassuk meg azt, akiről sejtjük, hogy veszélyben van. Abban segítsük, amit ő kér, ne erőltessük rá azt, amit kívülről jónak látunk.
  • Mivel most mindenki sokkal többet van otthon, a társasházakban is nagyobb az esély arra, hogy erőszak zajait halljuk. Ha valószínűnek tartod, hogy valaki veszélyben van, hívj segítséget!
  • Ha te válsz bántalmazás áldozatává, akkor értesítsd a rendőrséget a 112-es segélyhívón, vagy hívd a NANE Egyesület ingyenes lelkisegély-vonalát, a PATENT Egyesület jogsegély vonalát, illetve a Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes számát. Fontos információkat találsz a Bantalmazas.hu oldalon is.
  • Szintén a fenti az elérhetőségeken jelentkezhetnek azok is, akik családtagként, barátként, szomszédként szeretnének támogatást nyújtani.

Megnövekedett az alkoholfogyasztás

A járvány okozta bizonytalanságot és stresszt az emberek egy része alkohollal próbálja oldani. Ám az ártalmatlannak tűnő, feszültséglevezetőként megivott egy-két pohár ital akár a függőséghez is vezethet, akik pedig már leszoktak, könnyen visszaeshetnek. A tavaszi hullám idején világszerte megugrottak az alkoholeladások, és az önbevallásos felmérések is azt mutatják, hogy sok háztartásban több pia fogy. Nincs kétségünk afelől sem, hogy a szórakozóhelyek bezárása és a kijárási tilalom tovább fokozta az otthoni alkoholfogyasztást idehaza, a becslések szerint 800 ezer alkoholista országában. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a járvány után az alkoholizmus lehet a következő egészségügyi krízis.

  • Kezdd el felírni, hogy mikor, mennyi alkoholt fogyasztasz – vannak ilyen telefonos alkalmazások is – és feketén-fehéren látni fogod a mennyiséget.
  • Ne alkohollal oldd a stresszt! Az egyik legfontosabb, hogy ha stresszes helyzetbe kerülsz, ne az ital legyen a megoldás. Próbáld meg a feszültséget más, pozitív módokon levezetni, sportolj, főzz, tölts több időt a szeretteiddel, vagy találj olyan elfoglaltságot, ami leköt.
  • Légy őszinte magaddal és a családoddal! Először fel kell ismerned, hogy baj van, és ezt ne szégyelld beismerni. Beszéld meg a helyzetet a családoddal, egyedül sokkal nehezebb kilábalni az alkoholfüggőségből. Ha bizonytalan vagy, kérj szakembertől segítséget!

Covidpunnyadás és karanténkilók

Az nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a karantén, a korlátozások és a home office miatt az emberek jó része felszedett magára több-kevesebb kilót, fizikai állapotuk leromlott, és a mozgáshoz szükséges motivációjuk elillant. Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást (például tempós séta, tánc, kertészkedés) vagy 75 percnyi erőteljes mozgást (futás, gyors biciklizés, versenysportok) javasol. A testmozgás ráadásul nemcsak a testi és lelki egészségünknek tesz jót, hanem segít a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések leküzdésében is.

  • Ha ülőmunkát végzel, állj fel, amikor csak lehet. Ha magadtól ez nem megy, és órákra a képernyő elé ragadsz, állíts be időzítőt, hogy 30 percenként felállj, és mozogj egy kicsit.
  • Gyalogolni akár kis területen is lehet, a karantén alatt többen maratont futottak az erkélyükön. Ha telefonálsz, állj fel, és sétálj a beszélgetés közben.
  • Kezdj el egy online edzésprogramot! A net tele van otthon végezhető kurzusokkal a kezdőtől a haladóig, a jógától a hasizomfejlesztésig, és egy csomó ingyenesen is elérhető. Tűzz ki magadnak egy elérhető célt, és ne add fel! A telefonos alkalmazások között is találhatsz olyat, amely pontozással vagy más módon ösztönöz, hogy a következő napon is mozogj.

Megborult a lelki egyensúly

Az elhúzódó bizonytalanság és a bezártság komoly hatással van az ember lelki egészségére, és nem csak azoknál, akiknek korábban volt mentális problémájuk. A félelem, az aggodalom, a szorongás és a depresszió ebben a kiszámíthatatlan helyzetben természetesen emberi reakció, de tehetünk azért, hogy helyreálljon a lelki egyensúlyunk.

  • Alakíts ki napirendet! A napi rutin fenntartása fontos a lelki egészség szempontjából, kiegészítve a rendszeres és egészséges táplálkozással, a testmozgás fenntartásával.
  • Ha otthonról dolgozol, állíts fel szigorú szabályokat a munkaidődre vonatkozóan, és tartsd is be őket.
  • Vedd észre a pozitív dolgokat! Ilyenkor hajlamosak vagyunk csak a negatív dolgokra fókuszálni, és szélsőségesen látni a világot: minden rossz, és semmi sem jön össze, ami könnyen egy negatív spirálhoz vezethet. Inkább gondoljuk végig, miért vagyunk hálásak az adott napon, és ezt tudatosítsuk magunkban.
  • Szánjunk időt az örömet okozó dolgokra, hobbikra, a kikapcsolódásra.
  • Ápold a családi, baráti kapcsolataidat, ilyenkor nagyon sokat segít.
  • Segíts másokon! Ha van rá lehetőséged, akkor nemcsak másokért teszel jót, te is jobban fogod érezni magadat.

Már a szemünk sem a régi

A járvány kitörése óta az emberek fele több időt tölt a képernyők előtt, és közülük 38 százalék úgy érzi, hogy romlott a látása – állapította meg egy reprezentatív brit felmérés. Ráadásul minden ötödik ember kisebb valószínűséggel megy el szemvizsgálatra, mert attól tart, hogy elkapja a koronavírust, vagy megfertőz valakit.

A Fight For Sight nevű szervezet a 20-20-20-as szabály betartását javasolja, hogy fitten tartsuk a szemünket. Ha bármilyen képernyőt nézünk, 20 percenként 20 másodpercig nézzük egy 20 lábnyira (6 méterre) lévő tárgyat.

Még több cikk a járvány hatásairól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top