Mindennapok

Most van igazán szükségünk a barátokra, még akkor is, ha nem tudunk találkozni

Az egészségünk megőrzéséhez és a boldogsághoz is szükségünk van a társas kapcsolatokra, most különösen oda kell figyelni, nehogy elmagányosodjunk.

Egyedül vagyunk jelenleg, mindenki a saját otthonában izolálja magát, tartjuk a távolságot az emberektől, mert nem akarunk megfertőződni vagy megfertőzni másokat. Arra kell csak figyelni, hogy ettől még tartsuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, barátainkkal, mert nagy szükségünk van a társas kapcsolatokra az egészségünk érdekében.

Az ember társas lény, tartozni akarunk egy közösséghez, éreznünk kell, hogy elfogadnak és szeretnek minket. Olyan alapvető szükséglet ez, ami hatással van a mentális, fizikai egészségünkre, sőt a kutatások szerint a társas kapcsolatokkal még az élettartam is meghosszabbítható.

Nem tréfadolog ezért, komolyan kell venni, hogy a social distance ideje alatt még aktívabban tartsuk a kapcsolatot egymással – csak épp nem személyesen, hanem inkább telefonon, videocseten és írásban.

A magány ugyanis sok csúnya dolgot művel, nemcsak az agyunkkal, hanem az egész testünkkel. Egy kutatásban például azt találták, hogy a társas kapcsolatok hiánya rosszabb hatással van az egészségre, mint az elhízás, dohányzás vagy a magas vérnyomás. Az erős kapcsolatok pedig 50 százalékkal növelhetik az esélyt a hosszú életre. Az emberi kapcsolataink erősítik az immunrendszert, és segítenek abban, hogy gyorsabban felépüljünk a betegségekből.

Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel és barátaiddal!

Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel és barátaiddal! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Azok, akik jól kiépített szociális hálóval rendelkeznek, általában kevésbé szoronganak, a tanulmányok szerint több önbizalmuk van, megbízhatóbbak és együttműködőbbek – mindez pedig megkönnyíti az életüket. Belegondolva, logikus, hogy a jó kapcsolatok emelik az életminőséget: ha úgy érezzük, nem egyedül kell megküzdenünk a világgal, akkor nagyobb biztonságban tudjuk magunkat, csökken a bizonytalanság, amitől aztán a stresszt is jobban tudjuk kezelni.

Brene Brown professzor a szociális kapcsolatok kutatására szakosodott, egy interjúban így beszélt erről:

Az embereknek ellenállhatatlan kényszer az, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, érezzék, hogy szeretik őket. Biológiai, kognitív, pszichés és spirituális szinten is szükségletünk a valahova tartozás érzése. Ha ezt nem kapjuk meg, akkor szétesünk, összetörünk, lebénulunk, másokat bántunk, és betegek leszünk.

A karantén márpedig nem kedvez az emberi kapcsolatoknak, hiszen most az a feladatunk, hogy eltávolodjunk egymástól. De csak testben! Most az egyik legfontosabb, hogy lélekben kapcsolódjunk egymással, amire az online tér rengeteget lehetőséget ad, csak tudatosan használni kell ezeket az eszközöket. Mindegy, hogy extrovertáltak vagy introvertáltak vagyunk, szükségünk van más emberek társaságára a saját érdekünkben, úgyhogy be kell izzítani a webkamerákat, üzenetküldőket, közösségi oldalakat és arra használni, hogy pozitív kapcsolatokat építsünk (ne pedig rémhíreket terjesszünk).

A Facebook-felhasználók most például olyan játékot találtak ki, hogy régi képeket posztolnak magukról, és bár sokan idegesítőnek találják ezt, mégis remek ötlet, mert olyanokkal is kapcsolódhatunk a játékon keresztül, akikről évek óta alig tudunk valamit. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy ne legyünk magányosak, ezzel támogathatjuk legjobban az egészségünket, tekintsük ezt is a megelőzés részének.

További cikkek a társas kapcsolatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top