Család

Ha gyerek van, nincs szükség barátokra? Tévedés, akkor kellenek csak igazán!

Ne lazíts a baráti kapcsolatokon csak azért, mert gyereked született!

Természetesen a család az első, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy anyának szüksége van felnőtt társaságra a férjén kívül is. Főleg addig, amíg otthon vagy a babával, minél szorosabbra kell fűzni a barátai kapcsolataidat, ettől még jobb anyává is válhatsz.

Sa’iyda Shabazz azt írja, biztos benne, hogy sokkal jobb anya lett attól, hogy az anyaságon kívül is voltak barátai. Nem azokról a játszóteres vagy ovis barátságokról beszél, melyekben csak a gyerek a téma, hanem azokra a barátnőkre gondol, akikkel lehet trécselni a világ dolgairól, vagy nevetni nagyokat a régi emlékeken.

„A barátnőim emlékeztettek arra, hogy van élet az anyaságon túl is. El sem tudnám képzelni nélkülük az életemet. Miattuk maradt meg a józan eszem, amikor a gyerekeim épp az őrületbe kergettek volna. A legnehezebb pillanatokon segítettek át, és mindig emlékeztettek arra, hogy nem vagyok borzalmas anya.”

Az anya egyedül neveli a gyerekeit, így aztán különösen fontos számára a baráti, támogató közeg, de véleménye szerint akkor sem szabad elhagyni a barátokat, ha szerető férj van melletted. Mindig kell legyen egy-két ember az életedben, aki az érzelmi biztonságot jelenti a házasságon és családon kívül. Mert mindenkinek szüksége van olykor egy kis szünetre.

anyaság barátság gyerek

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

„Imádom a fiamat, nem tudnám elképzelni nélküle az életemet, de nyilván nem érdekli az én munkahelyi életem, és nem is raknám rá a problémáimat. Szeretek vele lenni, de néha muszáj időt szakítanom a barátaimra, akik teljesen másfajta lelki támogatást nyújtanak, ami nem hasonlítható össze a gyerekem szeretetével. Gyakran mondogatom neki, hogy ő a legjobb barátom, és a kötelék köztünk valóban elszakíthatatlan, de nyilván nem szó szerint a barátom.

Olyan könnyű elveszíteni magunkat a napi feladatok között anyaként. Mind beleesünk valamennyire ebbe a hibába. De ha nem adunk teret a barátainknak az életünkben, akkor nem gondoskodunk megfelelően magunkról. Kell egy háttér, ahol letehetjük a vállunkat nyomó terheket. Ez pedig nem lehet kizárólag a férjünk vagy a gyerekünk, külső szemlélőnek kell lennie.”

Egyedülálló anyaként Shabazznak nincs túl sok szabadideje, de a barátai megértik a helyzetét, és alkalmazkodnak hozzá, hogy találkozni tudjanak. Az igazi barátság számára azt jelenti, hogy tiszteletben tartják egymás határait és életét. Ez néha azt jelenti, hogy szombat éjjel három órán keresztül telefonon beszélgetnek, mert nem tudják kire hagyni a gyerekeket, máskor pedig azt, hogy napjában öt levelet váltanak, így hagyják egymást dolgozni, de közben ápolják a kapcsolatot is.

„A barátaim szeretik a gyerekemet és meghallgatják, ha róla mesélek, de az életemnek az a része is érdekli őket, ami nem a gyerekről szól. Ezért van rájuk olyan átkozottul nagy szükségem. A családunk szeret minket természetesen, de teljesen máshogy, mint a barátok. Mindkettőre szükségünk van ahhoz, hogy egyensúlyban maradjunk anyaként.”

Kapcsolódó cikkek

  • „Néhány régi kapcsolatot elgyászoltam, az újakért pedig hálás vagyok” – Anya lettem, eltűntek a barátaim!
  • Az anya barátok segítenek megőrizni a józan eszedet
  • 7 képzeletbeli barát, akire minden anyának szüksége lenne

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top