Koronavírus-járvány az iskolákban: mások az eljárások, de ritkán zárnak be intézményeket

nlc | 2021. December 07.
Van olyan tapasztalat is, hogy a szülők egy része eltitkolja, hogy a családban beteg van.

Az iskolákban is terjed a koronavírus-járvány, és arra, hogyha egy osztályban van igazolt fertőzött, a szülők tapasztalatai szerint eltérően reagálnak az intézmények, van, ahol mindenkit hazaküldenek, máshol csak a közvetlen kontaktoknak kell otthon maradniuk egy ideig, írja a cikkében a Telex. Hozzáteszik, arról egyelőre nincsen friss statisztika, hogy az iskolák hány százalékában okozott problémát eddig a fertőzés; az elég ritka, hogy egy intézményt bezárnak, az viszont előfordul, hogy a szülők egy része eltitkolja, hogy a családban covidos beteg van, és a látszólag tünetmentes vagy csak egy kicsit beteg gyermeket iskolába küldik.

A Telex kiemeli, hogy a mostani járványhullámban az iskolák bizonyos fokú önállóságot kaptak a járványkezelési intézkedéseknél, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, az egyetemeken a rektorok határozhatják meg például azt, hogy kell-e, és ha igen hol maszkot viselni. És persze vannak olyan központi ajánlások, amire támaszkodhatnak, ezek alapján például: 

Ami a felsőoktatást illeti, az Eötvös Loránd Tudományegyetem például szeptember eleje óta heti rendszerességgel készít felméréseket az egyetemi polgárok körében a Covid–19-érintettségről, a kérdőívek alapján változtattak a tanulmányi és vizsgaszabályozáson is, a dékánok a szorgalmi időszak fennmaradó részére bizonyos kurzusokon megengedhetik az online oktatást. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán november 23-án már áttértek az online oktatásra, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon viszont még nem, és egyes hallgatók szerint a járványügyi szabályzat nehezen átlátható. A dékán szerint nem lehet általános hallgatói tiltakozásról beszélni a 4 ezer fős bölcsészkaron, de persze nem ítélik el azokat, akik aggódnak a járvány miatt, és intézmény törekszik minimalizálni a kockázatokat.

Exit mobile version