nlc.hu
Egészség

Tünetekkel maradj otthon!

Eltitkolt pozitív Covid-tesztek, betegek az iskolában és irodában – legyünk már észnél, emberek!

Egyre több történetet hallunk az ismerősöktől, hogy nem tesztelnek vagy eltitkolják a pozitív Covid -tesztet az emberek. A nagy része félelemből teszi, ám mindenki más is szív miattuk.

„Négy napig járt a gyerek suliba pozitív Covid teszttel, amit eltitkoltak a szülők” – meséli egy anya, aki most az alsós gyerekével otthon van, mert miután kiderült az osztálytárs pozitív tesztje, digitális oktatásra állt át az egész osztály. Persze nem saját indíttatásból szóltak a szülők négy nap elteltével a pozitív tesztről, hanem a tanító kérte őket egy Covid-teszt elvégzésére, mivel nem múltak el a gyerek tünetei. Ekkor vallottak színt, hogy valójában már hét eleje óta tudják, hogy pozitív a teszt. A szülők felelőtlensége és hozzáállása miatt most 25 másik kisgyerek és szülő szív otthon, mert azzal azért mindenki tisztában van, ugye, hogy az alsósok digitális oktatása minden, csak nem gördülékeny és erős szülői jelenlétet, segítséget is kíván, miközben a munka sem vár türelemmel. A pozitív tesztet eltitkoló szülőknek vajon mi van a fejében?

Az oltásellenesek nem tesztelnek

A másik iskolában, egy elsős osztályban összebeszélt a szülők oltásellenes csoportja, hogy nem hajlandók teszteltetni a gyerekeiket, és jó magyar szokás szerint nem is tartják otthon a köhögős, hőemelkedéses, taknyos tanulókat. Hogy ezzel mégis mi a céljuk, az nem teljesen tiszta, lehet, hogy így akarják a túlnépesedést megoldani, vagy elképzelni nem tudom, milyen logika alapján jó az bárkinek, ha a saját gyereke esetleg súlyos szövődmények miatt kerül kórházba, ráadásul közben más gyerekét is megbetegíti.

Milyen ember az, aki még rá is tesz egy lapáttal a járvány terjedésére, úgy, hogy gyerekeket sodor veszélybe?

Egy, egészségügyben dolgozó ismerős azt írja, hogy a vírustagadó unokatestvére beteg, hozza a Covid összes tünetét, de nem hívja fel az orvost, nem kér tesztet, mert nehogy kiderüljön, hogy pozitív és bezárják karanténba. Mert akkor unatkozni fog otthon. Itt mászkál köztünk, megy boltba, felszáll a buszra, besétál a munkahelyére, hiszen „ez csak egy kis köhögés és nátha”. Ki tudja, hány embert fertőzött meg már azóta, hogy megjelentek a tünetei, és ki tudja, milyen betegséget hord ki lábon éppen, miközben veszélyezteti mások egészségét is? Neki vajon mi van a fejében?

Ne menj emberek közé betegen!

Pont illik ehhez a helyzethez a híres „This is fine” mém (Forrás: Youtube)

A munkahelyek is hibásak

A sokadik történetben arról kapunk hírt, hogy félnek az emberek bevallani, hogy pozitív lett a Covid-teszt, mert nem akarják elveszteni a munkahelyüket. Mert kimondva vagy kimondatlanul ott lóg a levegőben, hogy ha betegen otthon maradsz, akkor nem sokáig lesz már a meg a helyed. A felelőtlenség ebben az esetben nemcsak azé, aki eltitkolja vagy meg sem csinálja a tesztet, hanem nyakig sáros benne az a munkahely is, amelyik járvány idején nem képes az emberséges hozzáállásra és robotnak nézi a munkavállalókat. És hányan lehetnek, akik féltik a helyüket emiatt, te jó ég!

Hányan mászkálnak, utaznak, köhögnek a világba, mennek be az irodába és vannak egy légtérben akár maszk nélkül a kollégákkal, miközben covidosak, csak mert olyan lelketlen munkahelyen dolgoznak, ahol félni kell, ha beteg vagy.

Még belegondolni is szörnyű, és hibáztatni sem lehet igazán őket, hiszen a számlákat pont nem fogja érdekelni a járvány, kegyetlenül be kell fizetni hó elején mindet, és most a Covid miatt a munkakeresés is nehezebbé vált, persze, hogy foggal-körömmel ragaszkodik a helyéhez az, aki fenyegetve érzi a létbiztonságát. Ott tartunk, hogy már nem engedhetjük meg magunknak lassan azt sem, hogy meghaljunk, ha nem akarjuk nyomorba taszítani a szeretteinket. Borzalom a köbön.

Ne nyírjuk már ki egymást!

Így fertőzzük egymást össze, így szórjuk szét a világban a vírust, miközben racionalizálunk és megmagyarázzuk, hogy az miért nem számít, hogy a gyerek köhög vagy apjuk lázas otthon. Az egyik azért bagatellizállja el, mert az agyára húzódott a Facebook kommentszekciója, a másik félelemből, a harmadik csak nem törődik senkivel és semmivel, a negyedik meg azt hajtogatja, hogy arra van az immunrendszerünk és azt hiszi, hogy majd kézrátétellel meggyógyul a Covidból, ha elkapja. Vannak persze még olyan kategóriák, akik nyalogatják a busz kapaszkodóját vagy tüntetést hívnak össze a maszk ellen, de rájuk szót sem érdemes pazarolni, annyira mély sötétség sejlik fel körülöttük. Nekik mindegy, hogy ki és mit mond, el vannak veszve a saját téveszméikben.

De a fenti esetek még menthetők lennének, nekik talán még átadható az üzenet, hogy ne nyírjuk ki egymást, ha egy mód van rá.

Ha beteg a gyerek (köhögés, láz, hasmenés, hányás, kiütés, takony…), tartsd otthon és hívd fel a gyerekorvost! Ha beteg vagy, ne mászkálj, végezz el egy tesztet, ne menj emberek közé., hívd fel a dokit! Ha a családodban oltás- és/vagy vírustagadó van, beszélgess vele, hátha sikerül világosságot gyújtani az agyában. Tényleg, csak egy csepp józan észre lenne szüksége mindenkinek. Az egészben az a legérthetetlenebb, hogy betegségek eddig is jöttek-mentek, Covid előtt is volt taknyos, köhögős, lázas a gyerek és felnőtt egyaránt, pontosan tudja mindenki, mi ilyenkor a minimális teendő: otthon kell maradni, kikúrálni a betegséget, majd utána – a legjobb a három tünetmentes nap – menni újra emberek közé. Most is csupán a jól megszokott rendet kellene betartani megspékelve egy Covid-teszttel. Mégis mi ebben olyan marha nehéz? Legyünk már észnél és ne veszélyeztessük egymást feleslegesen!

Oltások és járvány:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top