nlc.hu
Életmód

Első vakcina-szállítmány az 5-11 éves gyerekek oltásához

Megvan, mikor érkezik Magyarországra az első vakcina-szállítmány az 5-11 éves gyerekek oltásához

A Pfizer 5-11 éves gyerekeknek szánt vakcinájából először 130 ezer adag érkezik Magyarországra.
Egy gyereket oltanak be a koronavírus ellen

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer/Biontech koronavírus elleni oltását az 5-11 éves gyerekek számára is.

Ennek kapcsán Orbán Viktor arról is beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, hogy Magyarországon mikor kezdődhet a gyerekek oltása.

A kormányfő azt mondta, Magyarország is szerzett 2 millió vakcinát a gyerekek oltására.

Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani Magyarországra a gyerekek számára elérhető vakcinát.

Orbán Viktor a szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

Érdekes adalék a gyerekek oltásához, hogy az Euronews értesülései szerint Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek. Májusban a kormány még azt mondta, nincs szükség további Pfizer-vakcinák vásárlására, ám szeptemberben Magyarország visszakéredzkedett a szerződésbe, hogy Pfizerrel olthassák a gyerekeket. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 11-i kormányinfón már elismerte, hogy a gyerekeknek szánt oltóanyagból mégis rendel a kormány.

Mit mond az Európai Gyógyszerügynökség a gyerekek oltásáról?

Az EMA közleménye szerint a Pfizer/Biontech oltóanyaga ugyanolyan hatású a kisebb gyermekeknél, mint a 12 évesnél idősebb fiataloknál, valamint a felnőtteknél. Ezért ajánlásuk szerint minden 5 évesnél idősebb gyermek esetében biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

Az EMA közlése szerint az 5 és 11 év közötti gyermekeknél a Comirnaty adagja a harmada lesz – 30 helyett 10 mikrogramm – , a 12 éves vagy annál idősebb embereknél alkalmazott mennyiségnél.

A Comirnaty vakcina 5 és 11 éves közötti gyermekeknél tapasztalt leggyakoribb mellékhatásai hasonlóak a 12 éves vagy annál idősebbekéihez. Ezek közé tartozik a fájdalomérzet, esetleg bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, esetleges izomfájdalom és hidegrázás. A mellékhatások általában enyhék vagy mérsékeltek, az oltást követő néhány napon belül mérséklődnek, majd elmúlnak.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/AP/Gerry Broome)

Gyerekek oltása az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top