Újabb ország mondott igent a négynapos munkahétre

nlc | 2022. Február 15.
A munkaórák száma ezzel azonban nem fog csökkenni.

A belgiumi munkavállalók hamarosan dönthetnek úgy, hogy csak négy napot dolgoznak a héten, illetve nem lesznek kötelezhetőek arra, hogy munkaidőn kívül is elérhetőek legyenek,  nyugodtan kikapcsolhatják telefonjaikat és nem kell a levelekre sem válaszolniuk. Mindez annak köszönhető, hogy a kormány kedden elfogadott egy munkaerő-piaci reformcsomagot.

Fotó: Pexels

Az új szabályozás szerint ha valaki a négynapos munkahét mellett dönt, akkor félév után visszatérhet az ötnapos munkahéthez, ha azt kedvezőbbnek találja, és a rövidebb munkahét nem jelent kevesebb munkaórát, marad a 38 órás munkahét, de a hosszabb munkanapokat egy plusz szabadnappal kompenzálják, írja a hvg.hu. Hozzáteszik, az intézkedés részeként a szerződéses munkavállalók (mint például az ételfutárok) jogait is bővítik, pontosítva, hogy ki minősül teljesállású munkavállalónak, valamint biztosítást nyújtva munkaköri balesetek esetére.

Pierre-Yves Dermagne gazdasági és munkaügyi miniszter a döntésről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a reform egyik fő célja, hogy javuljon az emberek munkahelyi és magánéleti egyensúlya, valamint több időt tölthessenek a gyerekeikkel. Alexander de Croo miniszterelnök pedig megjegyezte, az elmúlt két nehéz év után ez egy innovatív gazdasági lépés, amely egy digitálisabb és fenntarthatóbb jövőt vetít elő.

Exit mobile version