nlc.hu
Életmód

4 napos munkahét-teszt

Jön a négynapos munkahét a briteknél is? Már tesztelik

Heti egy szabadnappal több járhatna a munkavállalóknak a négynapos munkahéttel.
dolgozók

Négynapos munkahetet tesztelnek június 1-jétől az Egyesült Királyságban – számolt be az euronews. Hatvan brit vállalat 3 ezer alkalmazottja vesz részt a kísérletben. A rövidebb munkahét nem jár kevesebb fizetéssel a munkavállalóknak. Azt is vizsgálják, hogy a munkaadókat nem éri-e veszteség.

Jonathan Boys, munkaerő-piaci közgazdász szerint a négynapos munkahét legizgalmasabb kérdése, hogy a termelékenységet miként befolyásolja a kieső heti egy nap. Ha kiderül, hogy nem csökken a cégek teljesítőképessége, akkor könnyű lesz bevezetni. Ha viszont gátolja a cégeket a profitszerzésben, akkor elbukhat a kísérlet.

A brithez hasonló kísérleti projektek már léteznek Izlandon, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Kanadában. Az izlandiaknak amúgy nagyon bejött a négynapos munkahét, elsöprő sikert aratott náluk a kísérlet. A résztvevők arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat stresszesnek, csökkent a kiégés kockázata is, illetve javult az egészségi állapotuk és nem utolsósorban a munka és a magánélet is jobban egyensúlyba került. Hasonló pozitív tapasztalatokról számoltak be Spanyolországban és Új-Zélandon is.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top