nlc.hu
Életmód

Kísérlet a négynapos munkahétre Angliában

Kevesebbet dolgozni ugyanazért a fizetésért: négynapos munkahétre készül Anglia

Ez lesz a világon az eddigi legnagyobb kaliberű kísérlet a rövidített munkahétre.

60 cég és néhány ezer munkavállaló fog várhatóan részt venni abban a júniustól decemberig tartó kísérletben, amelyben tesztelik a négynapos munkahét megvalósíthatóságát.

A hvg.hu a Guardian nyomán azt írja, ez lesz a világon az eddigi legnagyobb kaliberű kísérlet a rövidített munkahétre. 60 cég több mint 3000 munkavállalója fog várhatóan részt venni a júniustól év végéig tartó tesztidőszakban: a többi között egy londoni sörfőző vállalat és egy orvosi eszközökkel foglalkozó manchesteri cég is beszáll a projektbe.

A rövidített munkahét célja, hogy az alkalmazottaknak kevesebbet kelljen dolgozni ugyanannyi fizetésért, miközben a munkavégzés hatékonyságát növelni tudják. Az erre vonatkozó pilot programot az Oxfordi, illetve a Cambridge-i Egyetem akadémikusai, az amerikai Boston College dolgozta ki a 4 Day Week Global és az Autonomy nevű agytrösztekkel közösen. 

A 4 napos munkahét kipróbálását Angliában leginkább a pandémia hívta életre, mivel a világjárvány idején nagyon sokan tértek át a távmunkát is magában foglaló hibrid munkavégzésre, ez pedig egyszerűen átírta azokat a mintázatokat, amelyek alapján a munkahelyen dolgoznak az emberek, leginkább a reggel 9-től délután 5-ig tartó, öt munkanapos beosztást.

Joe O’Connor, a 4 Day Week Global igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy a munkaszervezés szempontjából nincs értelme visszaforgatni az idő kerekét a járvány előtti időkbe. Egyre több cégvezető ismeri fel, hogy a munkaórák száma helyett a munka minőségére kell fókuszálni, a pandémia pedig ráirányította a figyelmünket arra a kérdésre, hogy mit tartunk egészségesnek a munka-magánélet egyensúlyát tekintve.

Tavaly Izlandon már lezajlott egy hasonló kísérlet: akkor 2500 ember bevonásával és a reykjavíki önkormányzat, valamint a kormány partnerségével próbálták meg valamelyest rövidíteni a munkahetet. A kísérlet elsöprő sikert aratott.

dolgozó nő

Munka (Illusztráció: Pexels.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top