6 vitamin és antioxidáns, ami segít felkészíteni bőrödet a nyárra

B.Esz. | 2022. Május 07.
Hat vitamin és antioxidáns, ami segít felkészíteni bőrödet a nyárra.

Amit eszel és iszol, az is segít felkészíteni bőrödet a napsugárzásra. Az egészséges bőr segít jobb barnulást elérni, ám a külső napvédelemről sem szabad soha elfeledkeznünk. Már most érdemes elkezdenünk bőrünk felkészítését a nyárra. Az alábbi vitaminok és tápanyagok serkentik az immunrendszert, megakadályozzák a bőr öregedését és regenerálják a sejteket.

Béta-karotin

Kimutatták, hogy ennek a mikroelemnek a jelenléte megfelelő mennyiségben csökkenti a bőr érzékenységét az A- és B típusú UV sugarakra. A béta-karotin (vagy A provitamin) lehetővé teszi a szabad gyökök ellensúlyozását, amelyek megtámadják a bőrt. A béta-karotin egy sárga-narancssárga pigment, amely a karotinoidok, a növényi pigmentek része, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a gyümölcsökben, bizonyos hüvelyesekben, a sárgarépában, a paprikában, a sütőtökben, az édesburgonyában és algákban, például a spirulinában. Egyfajta természetes UV-szűrőként a béta-karotin „elnyeli” a kék fény káros részét, és segít megvédeni a bőrt a bőrsejteket megtámadó napsugárzástól.

Fotó: Unsplash

Asztaxantin

A természetben található egyik legerősebb antioxidáns karotinoid, az asztaxantin a Haematococcus Pluvialis nevű mikroalgák által termelt narancsvörös pigment, amely a garnélarák és a lazac vöröses színét is jellemzi. Az asztaxantin határozottan erősebb, mint a béta-karotin, az alfa-tokoferol, a likopin vagy a lutein (mind ugyanannak a „kémiai családnak” a tagja), és nagyon erős fegyver a szabad gyökök ellen. Kimutatták, hogy az asztaxantin segít kivédeni az UV-sugárzás okozta károkat azáltal, hogy belső fényvédőként működik, amely véd a sugárzástól, így segíti: a bőr öregedésének és a ráncok növekedésének megelőzését, a bőr nagyobb rugalmasságát és ragyogását, a több belső hidratálást. A lokális fényvédőkkel ellentétben az asztaxantin nem gátolja az UV-sugarakat, így nem akadályozza meg az UVB sugárzás D-vitaminná alakulását (így „mindent elvihetünk”), viszont segít megóvni a bőrt a leégéstől és csökkenti a gyulladásokat. Erre a célra napi 4 mg-os adag elegendő legalább két hétig a napnak való kitettség előtt. A szabadtéri sportolóknak napi 8-12 mg-os adagot kell bevenniük.

Pycnogenol

Egy másik, UV-sugárzás elleni védő hatású napenergia-kiegészítő a pycnogenol, egy rendkívüli antioxidáns, amelyet a francia tengeri fenyő kérgéből vonnak ki, és olyan tápanyagokban gazdag, mint a bioflavonoidok és az antioxidánsok, a procianidinek. A pycnogenol a helyi keringés javulásával segíti a bőr megújulását és hidratálását, rugalmasabbá, simábbá teszi, és a kollagénre és elasztinra kifejtett hatásának köszönhetően gátolja az öregedést. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a leégéshez szükséges expozíciós idő megnövelhető a pycnogenol integrálásával, ami szintén segít megelőzni az UV-sugarak okozta bőrgyulladást.

Fotó: Unsplash

Lycopene

Az asztaxantin karotinoidok ugyanabból a családjából származó likopinről mindig is ismert volt, hogy természetes belső védelemként hat a nap által okozott károkkal szemben. Egy 2001-ben publikált érdekes tanulmány konkrétan azt találta, hogy ez a paradicsompüréből kinyert elem segít megvédeni a világos bőrű egyéneket, akik hajlamosabbak leégni, mint lebarnulni.

E- és C-vitamin

Az E-vitamin segít megelőzni a nap által okozott károkat, és híres antioxidáns hatással bír a szabadgyökök ellen, különösen ha C-vitaminnal kombinálják. Az Oregon State University Micronutrient Information Center webhelyén megjelent cikk az E-vitamin számos bőrre gyakorolt ​​​​funkcióját tárgyalja, megjegyezve, hogy: „(…) Az E-vitamin képes elnyelni az UV fény energiáját, ezért fontos szerepet játszik a fényvédelemben, megelőzve a szabad gyökök okozta bőrkárosodást.”

Fotó: Unsplash

(via)

Exit mobile version