nlc.hu
Életmód

Amit tudnod kell a B-vitaminról

Jelez a tested, ha nincs elég B-vitamin!

A B-vitamin méltánytalanul alulértékelt vitamin, ugyanis legalább hatféle kell belőle, hogy testileg és lelkileg is jól legyünk.

A B-vitaminok családjába olyan vízoldékony vitaminok tartoznak, melyek a szervezet egészséges működése szempontjából nélkülözhetetlenek. Sokan elsősorban az idegrendszerre gyakorolt hatásaikról ismerik ezt a vitamincsoportot, melyet B-komplex néven is ismerhetünk, ám számos egyéb funkciót lát el, például a vérképzésben is, és az immunrendszer működésében is fontos szerepe van.

A B-vitamin hozzájárul:

  • az immunrendszer működéséhez;
  • a normál pszichés funkciók fenntartásához;
  • az idegrendszer működéséhez;
  • a kifáradás és a fáradtság csökkentéséhez;
  • valamint a mentális teljesítmény fenntartásához.

Minden, amit tudnod kell a B-vitaminról

A B-vitamin különbözik az olyan vitaminoktól, mint az A- vagy a C-vitamin, ugyanis nem egyetlen vitaminról beszélünk, hanem egy egész csoportról, melyben több különböző vitamin található – ezt nevezzük együttesen B-komplexnek. A B-vitaminoknak számos funkciója van a szervezetben, bizonyítottan támogatják a táplálék energiává történő átalakulását, így csökkenthetik a fáradtság és a kimerültség érzését, valamint hozzájárulnak az egészséges idegrendszer és a mentális funkciók fenntartásához. Ennek eredményeképpen enyhülést nyújthatnak a szorongás és a depresszió esetén is, míg bizonyos B-vitaminok a haj, bőr és köröm egészségéhez járulnak hozzá.

B-vitamin tartalmú ételek

Ételek B9-vitaminnal (Kép: Getty Images)

B1-vitamin (tiamin): Nélkülözhetetlen az idegrendszer és az izmok egészséges működéséhez. Segít továbbá a szervezetnek a szénhidrátok energiává alakításában.

B2-vitamin (riboflavin): Energiává alakítja a táplálékot és támogatja a szemek egészségét. Sőt, a B2-vitamin a fejfájás és a migrén esetén is enyhülést hozhat.

B3-vitamin (niacin): Energetizáló hatása mellett a magas koleszterinszint csökkentésében is hatékonynak bizonyult, illetve támogatja a bőr regenerálódását is.

B5-vitamin (pantoténsav): Segíti a szervezetet a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontásában. A szellemi teljesítményben is létfontosságú szerepet játszik.

B6-vitamin (piridoxin): A hemoglobin képződésében vesz részt, amely a vérben oxigént szállít a szervezetben. A B6 támogatja a nők hormonális egyensúlyát is.

B7-vitamin (biotin): Központi szerepet játszik az anyagcserében, illetve a tapasztalat szerint javítja a haj állapotát, és csökkentheti a hajhullást.

B9-vitamin (folsav): A vörösvértestek egészséges képződéséhez elengedhetetlen. Fontos a nők számára a terhesség előtt és alatt, mert segítségével több, terhesség alatt kialakuló magzati elváltozás kialakulása megelőzhető.

B12-vitamin (kobalamin): A fehérjeszintézisben és a DNS felépítésében nélkülözhetetlen, illetve támogatja az idegrendszer működését is. Ez a vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért a vegán vagy vegetáriánus étrenden élőknek figyelemmel kell kísérniük B12-szintjüket.

A B-vitamin-hiány jelei

A stressz és a helytelen táplálkozás a B-vitamin-hiány vezető okai. A tünetek változatosak lehetnek attól függően, hogy melyik B-vitaminból keletkezett hiány a szervezetünkben. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • krónikus fáradtság;
  • szorongás vagy depresszió;
  • hangulatingadozás;
  • erőtlenség;
  • feledékenység;
  • szédülés;
  • megbirkózási képtelenség;
  • szívdobogás vagy ritmuszavarok;
  • rossz alvás;
  • bizsergés a kezekben, ujjakban vagy lábujjakban;
  • bőrhibák.

Mennyit kell szedni belőle?

A B-vitaminok vízben oldódnak, ami azt jelenti, hogy nem raktározódnak el a testünkben – a felesleges, nem szükséges B-vitamin biztonságosan kiválasztódik a szervezetből. Az egyetlen B-vitamin, amely a májban raktározódik, a B12-vitamin, azonban a vizsgálatok nem találtak káros hatást nagy dózisban történő szedés esetén sem. A B-komplex étrend-kiegészítőt úgy állították össze, hogy a B-vitaminok optimális szintjét biztosítsa az egészség megőrzéséhez, és egy kiegyensúlyozott étrend mellett rendszeresen támogassa a testi-lelki jóllétünket.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top