Egészség

Halálos is lehet a túl sok B-vitamin

Nagy baj lehet, ha nyakra-főre szedjük a B12-vitamint (is) tartalmazó szereket.

A vitaminokra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy bármennyit beszedhetünk belőlük, nem lesz baj. (Majd kipisiljük – ahogy a C-vitaminról szóló népi bölcsesség tartja.) Egyre inkább köztudott azonban, hogy bizonyos vitaminok igenis károsak lehetnek az egészségre, ha a napi ajánlott adagnál többet juttatunk be, a B12-vitamin pedig, amely szinte minden étrend-kiegészítőben megtalálható, akár halálos is lehet.

Egy erről szóló kiterjedt, Hollandiában végzett kutatás megállapította: akik „túlszedik” a szert, azok jelentősen korábban halnak meg, mint akik egyszerűen csak bíztak a saját étrendjükben. A kutatók több mint 5500 egészséges embert követtek nyolc éven át, a felmérés kezdetekor az alanyok átlagéletkora 54 év volt. A halálozási rátát figyelték a legkülönbözőbb összefüggésekben (nem, életkor, vércukorszint, dohányzás, alkoholfogyasztás és így tovább). Az egyik meglepő összefüggés a következő volt:

Kétszer annyian haltak meg azok, akiknek a B12-vitaminszintje a felső negyedben volt, mint azok, akiknek a legalacsonyabb negyedben. 

Forrás: Getty Images

Erre a vitaminra nagy szüksége van idegeinknek és vértestjeinknek, de a legtöbb ember számára bőven elég annyi, amennyit az étellel eleve bevisz. Táplálékkiegészítőre legfeljebb azoknak lehet szüksége, akiknek szervezete nem termel eleget, vagy nem tudja kivonni a táplálékból. Csak orvosi tanácsra érdemes tehát szedni. A kutatók úgy gondolják, túlzott jelenléte felborítja a belek biológiai egyensúlyát, amely hosszú távon halálos is lehet. Az eredményt azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, az összefüggés ugyanis nem egyértelmű, egyelőre a tudósok is csak találgatnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top