Ezek a sztárok nem sajnálták kinyitni a pénztárcájukat

FEL | 2022. Május 17.
A külföldi sztárok főleg pénzzel, míg a hazai hírességek szállással, önkéntes munkával segítik az ukrán menekülteket.

Az orosz invázió az egész világot sokkolta, a humanitárius válság számos A-listás hírességet is arra késztetett, hogy adományozzon, és/vagy felhívva a figyelmet a probléma súlyosságára, és arra, hogy ilyen helyzetben mennyire fontos segítséget nyújtani.

A háború sújtotta országból jelenleg is menekül a civil lakosság egy része, az orosz haderők már rég nincsenek tekintettel a civilek életére. Egy koraszülöttkórházat is lebombáztak, korábban pedig lehetetlenné tették, hogy a humanitárius útvonalakon távozzon az ostromgyűrűben rekedt lakosság.

Eddig legalább 2 millió ember menekült el Ukrajnából, és több mint 1000 civil vesztette életét.

Az internetet bejárták a szenvedő, nincstelenné vált emberek fotói, videói, a közösségi média segítségével szinte élőben nézi a világ, ahogy az oroszok a földdel egyenlővé tesznek egész városokat. Érthető, ha a hírességek, befolyásos személyek feladatuknak érzik, hogy valamilyen módon segítsenek. 

JK Rowling

A Harry Potter-könyvek szerzője például ígéretet tett arra, hogy 1 millió fontig támogatja a Lumos jótékonysági szervezet sürgősségi felhívását.

„Személyesen fogom kiegészíteni az erre a felhívásra érkező adományokat, akár 1 millió fontig. Nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek, aki már adományozott, lehetővé teszitek a @lumos számára, hogy létfontosságú munkát végezzen a legkiszolgáltatottabb ukrajnai gyerekekért” – tweetelte Rowling. Az angliai székhelyű jótékonysági szervezet Ukrajnában és a szomszédos országokban dolgozik, hogy segítséget nyújtson a gyermekeknek.

Blake Lively és Ryan Reynolds

Egy másik híres pár, Blake Lively és Ryan Reynolds is nagylelkű összeget adományoztak Ukrajnának. A pár Rowlinghoz hasonlóan ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnának szánt adományokat 1 millió dollárig összevonják, Reynolds február 26-án a Twitteren a következőket írta:

„48 óra alatt számtalan ukrán kényszerült arra, hogy otthonából a szomszédos országokba meneküljön. Védelemre van szükségük. Ha adományozol, mi 1 000 000 dollárig kiegészítjük, így megduplázzuk a támogatást”.

Leonardo DiCaprio

A színész nem fukarkodott, amikor Ukrajna mellett kiállt, 10 millió dollárt adományozott a háború sújtotta ukránok megsegítésére. A Daily Mail című brit bulvárlap szerint DiCaprio nem közvetlenül Ukrajnának ajánlotta fel segítségét, a pénz egy segélyalapba kerül, amit a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) gondoz. Utóbbi árulta el egyébként, hogy a filmsztár is csatlakozott azok közé a hírességek közé, akik így igyekeznek segíteni Ukrajnán. 

Fotó: Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images

DiCaprio anyai nagyanyja Odesszában született, ami ma az egyik legnépesebb ukrán város.

Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet támogatásáról biztosította Ukrajnát azzal, hogy nagylelkű adománnyal járult hozzá a Katasztrófavédelmi Vészhelyzeti Bizottság munkájához. „Hálás köszönet Őfelségének, a királynőnek, amiért továbbra is támogatja a Katasztrófavédelmi Vészhelyzeti Bizottságot, és nagylelkű adományt nyújtott a DEC Ukraine Humanitarian Appeal (DEC Ukrajna humanitárius felhívása) számára” – közölte a szervezet.

Gigi Hadid

A szupermodell azt ígérte, hogy a 2022-es őszi divatbemutatóiból származó összes bevételét az ukrajnai inváziótól szenvedőknek ajánlja fel, emellett pedig továbbra is támogatja a Palesztinában nehézségeket átélőket.

Fotó: Getty Images

„A divathónap meghatározott menetrendje azt jelentette, hogy a kollégáim és én gyakran mutattunk be új divatkollekciókat a történelem szívszorító és traumatikus időszakaiban – kezdte posztjának szövegét Hadid. – A legtöbb munkabeosztásunk felett nincs hatalmunk, de szeretnénk »járni« valamiért.”

David és Victoria Beckham

David Beckham és Victoria Beckham sürgősségi felhívást indított a 7 Fundon keresztül az UNICEF-nek, az ukrajnai konfliktus által érintett gyermekek és családok támogatására azonnali segélyt nyújtó nonprofit szervezetnek.

David és Victora Beckham (Fotó: Getty Images)

Milla Jovovich

Az ukrán származású modellből lett színésznő, Milla Jovovich érzelmes nyilatkozatot tett közzé Instagramján, amelyben kifejezte érzéseit, miközben végignézte a „borzalom kibontakozását” abban az országban, ahol született. Az ügyet segítendő, hozzáférést biztosított követőinek egy Google-dokumentumhoz, amelyet a biójában osztott meg, és amely az ukrán népet segítő jótékonysági szervezetek és szervezetek linkjeit tartalmazza.

Vera Farmiga

Vera Farmiga színésznő, akinek a szülei Ukrajnából származnak, szolidaritást vállalt az országgal azzal, hogy közzétette a szabadságharcukat támogató források és szervezetek listáját, beleértve az adományozáshoz vezető linkeket, a gyűléseken és rendezvényeken való részvételt, a felvilágosító adatlapokat és az önkéntes munka lehetőségeit.

Vera Famiga (Fotó: Getty Images)

A hazai celebek közül is sokan megmozdultak, amikor kitört a háború. Ideiglenes szállással, információval, ételekkel és kedvességgel segítenek az ukrán menekülteken a celebek. Az elsők között volt

Pumped Gabó,

aki szorgosan segített telepakolni az autókat, amelyek elszállították az adományokat.

Sáfrány Emese

A légtornász az Instagram-oldalán osztotta meg, hogy ő hogyan vette ki a részét a segítségnyújtásból.

Görög Zita

A magyar modell többféleképpen is igyekszik segíteni a jelenlegi helyzetben. Az Instagram-oldalán több civil szervezetet is bemutat, amelyek az ukrán menekülteket támogatják, így a követői láthatják, hogy hol, mivel tudnak a legtöbbet segíteni, illetve a határhoz is kilátogatott. 

(NewsWeek, People)

Exit mobile version