nlc.hu
Aktuális

A kijeviek fele elhagyta a várost

Kijev: a lakosság fele elmenekült

A polgármester arról beszélt, az ukrán főváros olyanná vált, mint egy „erődítmény”.

Az ukrán fővárost már lakóinak mintegy fele elhagyta – mondta el Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtökön egy televíziós műsorban, amelyet ukrán csatornák azonos időben közvetítettek. A városvezető egyúttal hangsúlyozta, hogy Kijev jól védett, „olyanná vált, mint egy erődítmény”.

Az oroszok kulcsfontosságú célja Kijev bekerítése, hogy megdöntsék a kormányt. A mi fiaink azonban meghiúsítják ezeket a terveket

 – hangoztatta Klicsko. Hozzátette, hogy a kijevi területvédelmi alakulathoz különböző szakmák képviselői – köztük zenészek és színészek – is csatlakoztak.

 Az MTI emlékeztetett arra, hogy a területvédelmi alakulatokat – amelyekbe bárki beléphet, aki kész megvédeni az országot – Ukrajnában még az orosz támadások kezdete előtt elkezdték országszerte felállítani a településeken, a polgári ellenállásról tavaly elfogadott törvény alapján.

Kijev, védekezés, orosz-ukrán háború

A néhány hete még élettel teli ukrán főváros most olyan mint egy „erőd” (Fotó: AFP)

A polgármester elmondta, hogy a legfrissebb becslések szerint minden második kijevi polgár elhagyta a várost, s jelenleg valamivel kevesebb, mint kétmillió fővárosi lakos van Kijevben. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy sokan kimenekítik a családjukat Kijevből, de ők maguk visszatérnek. Hangsúlyozta:

A lényeg az, hogy az emberek összetartanak.

Az ukrán határőrszolgálat közben nyilvánosságra hozta, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv városának valamennyi felsőoktatási intézményéből kimenekítették az összes külföldi diákot: csütörtökön 26 ország 768 állampolgára hagyta el Ukrajnát Lengyelország felé.

Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője arról számolt be a Telegram üzenetküldő portálon, hogy a Harkiv közelében fekvő Izjum városból mintegy kétezer lakost sikerült evakuálni 44 autóbusszal. A dél-ukrajnai Mikolajiv megye kormányzója videóüzenetben fordult az orosz katonákhoz: azt ígérte nekik, hogy „zöld folyosót” nyitnak az elvonulásra azon katonák számára, akik nem akarják folytatni a harcot, és eddig „nem lőttek civilekre”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszország állampolgárainak ukrajnai vagyona ellenszolgáltatás nélkül lefoglalható. Egyik videóüzenetében az államfő kijelentette: „a népírtás végső bizonyítéka” az, hogy az orosz erők a Donyeck megyei Mariupol egyik szülészeti és gyermekkórházát ágyúzták, amely szavai szerint a támadás idején működött. Közölte, hogy a Mariupolt ért tüzérségi támadásban az eddigi adatok szerint 17-en sérültek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top