nlc.hu
Életmód

Volodimir Zelenszkij portré

Volodimir Zelenszkij: az ukrán elnök, aki pár éve még Beyoncét parodizálta a tévében

Az orosz-ukrán háborúra figyel az egész világ, és a 44 éves, humoristából politikussá avanzsált ukrán elnökre, Volodimir Zelenszkijre, aki bár tudja, hogy az orosz hadsereg vadászik rá, nem hátrál meg. És erre buzdítja az ukrán népet is.
Volodimir Zelenszkij Putyin orosz-ukrán háború

„Itt vagyok. Nem tesszük le a fegyvert. Meg fogjuk védeni a hazánkat, mert a mi fegyverünk az igazság, és a mi igazságunk az, hogy ez a mi földünk, a mi országunk, a mi gyermekeink, és mindezt meg fogjuk védeni” – mondta golyóálló mellényben az ukrán elnök.

A The Times értesülése szerint jelenleg több mint 400 orosz zsoldos tartózkodik Kijevben azzal a paranccsal, hogy kutassák fel és öljék meg Zelenszkijt és kormánya tagjait.

Az ukrán elnök, aki jelenleg a világ egyik nagyhatalmával áll harcban, és épp történelmet ír, felejthető tévéműsorokban kezdte a karrierjét és színészi törekvésének köszönhetően tanult meg ukránul is.

Színpadról az elnöki székbe

Ha már itt tartunk, nem ő az egyetlen, aki ilyen kacskaringós úton jutott el az elnöki székig, korábban is láttunk már ehhez hasonlót, sőt, példák hosszú sorát tudnánk hozni azokból, akik többé-kevésbé ismert színészből váltak befolyásos politikussá. Mellékzönge, hogy a két szakma annyira nem is áll egymástól távol, hiszen mindkét esetben egyfajta szereplésről, és tömegek figyelmének felkeltéséről, megtartásáról van szól. 

És hogy egy példát is hozzunk, az egyik leghíresebb színészből avanzsált politikus egyértelműen Ronald Reagan, aki az Egyesült Államok 40. elnöke volt. 

Visszatérve az ukrán vezetőhöz, nézzük, honnan is indult Zelenszkij, aki karizmatikus megjelenésével, jól felépített beszédeivel (is) elérte, hogy a fél világ szimpatizáljon vele, és az ukrán néppel, akik akár Molotov-koktéllal is felveszik a harcot az országba benyomuló orosz katonákkal.

Érdekesség az életútjával kapcsolatban, hogy ukránul csak öt éve kezdett el tanulni, méghozzá egy főszerep kedvéért, és olyan jól elsajátította, hogy azóta tökéletesen beszéli a nyelvet. Az orosz tudása is jól jön a jelenlegi helyzetben, Putyinhoz orosz nyelven beszél, amikor arra szólítja fel az orosz elnököt, hogy fejezze be a népe ellen indított háborút.

Zelenszkij orosz anyanyelvű zsidó családba született az ukrajnai Dnyipropetrovszk területén. Édesanyja mérnök, apja pedig a Krivij Rihi Műszaki Egyetem kibernetikai és számítástechnikai tanszékének volt a vezetője. Középiskolásként pár évet Mongóliában is élt, jogi és közgazdasági diplomát szerzett, ám soha nem dolgozott ezeken a területeken: még csak 17 éves volt, amikor csatlakozott egy helyi humortársulathoz, és ennek tagjaként később, 1997-ben meg is nyerte a (poszt-)szovjet térségben népszerű KVN-t, ami afféle orosz Humorista kerestetik jellegű showműsor.

Művészi karrierje Moszkvában indult, sőt, moszkvai bázisú társulatot is alapított, a Kvartal ’95-öt, amivel ’98 és 2003 között több alkalommal is körbeturnézta az egykori szovjet térséget. A társulatból került ki jelenlegi felesége, Olena Zelenszkij, akitől egy lánya és egy fia született 2004-ben, illetve 2013-ban. Zelenszkijnek ma is birtokában van a Kvartal–95 film- és szórakoztatóipari stúdió, amit az üzlettársaival és a feleségével együtt menedzsel. 

Az esküvője után a társulatával 2003-tól már produkciós cégként is működött, és szórakoztató tévéműsorokat készített a második legnagyobb ukrán tévétársaságnak, az Ihor Kolomojszkij nevű oligarcha érdekeltségébe tartozó 1+1 TV-nek.

Később Zelenszkij tévés producerként dolgozott a piacvezető Intern-nél, és mindeközben a filmes karrierje is kezdett kiteljesedni. Eljött a főszerepek ideje orosz-ukrán koprodukcióban készült romantikus komédiákban. Sőt, indult a Dancing with the Stars helyi verziójában is 2006-ban, és meg is nyerte a versenyt táncpartnerével. Az elnök több paródiát is készített, itt éppen Beyoncét utánozza:

Komikusként az egyik legnagyobb szakmai sikerét az 1+1 TV-n 2015-től három évadon keresztül futó Nép szolgája című tévésorozat jelentette: ebben egy kisvárosi tanárt alakított, akinek a diákjai titokban rögzítik az egyik dühös és szenvedélyes beszédet az Ukrajnát átszövő és megmérgező korrupcióról.  A film forgatókönyve szerint a videó virálisan terjedni kezd, majd Zelenszkij karakterét váratlanul megválasztják az ország elnökének. 

Zelenszkij valódi élete egy ponton kísértetiesen hasonló fordulatot vet: 2019-ben tényleg indult Ukrajna elnöki székéért. Pártja, a frissen alapított és a sorozat után elkeresztelt Nép Szolgája színeiben, klasszikus populista (elit- és korrupcióellenes, nacionalista, nyugatbarát) programmal. Nyert is elődje és ellenfele, a veterán Petro Porosenko ellen. 

A történelmet író amatőr politikus

Zelenszkij bár hosszú ideje otthonosan mozgott a média világában, ugyanezt nem mondhatta el a politikusi bennfentességéről. Ellenfelei és kritikusai ezt rendszeresen a fejére is olvasták, akárcsak meg nem valósult választási ígéreteit, de anno vádolták orosz-barátsággal, ami az elmúlt napok eseményeinek tükrében kissé nevetségesnek tűnik.

A másik vád, amivel illették, hogy Zelenszkij szoros kapcsolatot ápol Kolomojszkijjal, Ukrajna egyik legbefolyásosabb oligarchájával, akinek a tévécsatornája is van. Méghozzá az, amelyiken „A nép szolgája” futott. Tavaly pedig az sem vetett rá jó fényt, amikor kiderült, közeli barátjára, pontosabban főtanácsadójára ruházta át egy offshore cégben levő részesedését. Az orosz támadást megelőző hetek bizonytalansága, illetve a járvány okozta gazdasági bajok kikezdték Zelenszkij népszerűségét, ám a szavazói nem hátráltak ki mögüle, és egyelőre támogatják a vezetőjüket a háborús időkben. Ehhez mérten úgy tűnik, az ukránok tartják Kijevet és a többi nagyvárost is.

Zelenszkij csütörtökön videokonferencián közölte az uniós vezetőkkel, hogy talán most látják őt utoljára élve. A brit hírszerzők szerint valóban az lehet az orosz hadsereg elsődleges célja, hogy Kijev bekerítsék, és a kormányt „lefejezzék”, vagyis Zelenszkijt valóban elfoghatják vagy megölhetik. Mindez nem sarkallja menekülésre az ukrán vezetőt, amikor az amerikaiak felajánlották neki, hogy kimenekítik, azt üzente: „lőszerre van szükségem, nem fuvarra”.

Volodimir Zelenszkij Putyin orosz-ukrán háború
Megnézem
Összes kép (8)

 

Lehetetlen megjósolni, hova is fut ki ez az egész. Ebben a pillanatban ott tartunk, hogy Zelenszkij aláírta Ukrajna EU-csatlakozási kérelmét, és több ország is támogatja az azonnali felvételt. Hamarosan bizonyára újra folytatódnak a tárgyalások vagy a harcok, esetleg mindkettő egyszerre. A Putyin által joggal remélt gyors és sima győzelem esélye szertefoszlott, az ukrán nép pedig gyakorlatilag egy emberként sorakozott fel a továbbra is rendíthetetlen kősziklának tűnő elnök mögé. 

És még egy érdekes adat a végére: Volodimir és Vlagyimir körülbelül egyforma magasak, az internet szerint nagyjából  170 cm-re nőtt mindkét elnök. Viszont az ukrán fél – ellentétben a szovjettel – ezt annyira nem is próbálja titkolni.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top