nlc.hu
Aktuális

Kijev: normává vált az elképzelhetetlen

Jelentés Kijevből: normává vált az elképzelhetetlen

A gyakori légriadók ellenére sokan továbbra is úgy látják, az ukrán fővárosban vannak a legnagyobb biztonságban.

Az utcák üresek és sokan elmentek, de Kijev azért nem ürült ki teljesen. Esténként a légiriadók közt még sok ablakból szűrődik ki fény – mondta az nlc.hu-nak telefonon a Kijevben tartózkodó újságíró, Anton Pecsenykin. A Ukraine Crisis Media Center (UCMC) munkatársa a durvuló orosz-ukrán háború közepette, sok barátjához hasonlóan, továbbra is úgy látja, hogy az ukrán fővárosban vannak a legnagyobb biztonságban az országon belül. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Legalábbis erre utal, hogy továbbra is hatalmas tömegek gyülekeznek a kijevi pályaudvaron nap mint nap arra várva, hogy felférjenek egy nyugat felé induló vonatra.

Kijev éjszaka, üres utcák,

Kijev utcái felkészültek a lehetséges harcokra (Fotó: AFP)

Az újságíró szerint a közszolgáltatásokkal továbbra is minden rendben a városban. Nyitva van az élelmiszerboltok jelentős része is, még, ha egyre több dologból van is hiány. Nehezen lehet friss tojáshoz, húshoz, vagy kenyérhez jutni, de fagyasztott és tartós élelmiszerekből bőven van és olykor még gyümölcs is kapható. Hozzátette, hogy

neki például sikerült délelőtt vennie egy citromot.

Az elmúlt egy hét a városon és az embereken is mély nyomott. Anton Pechenkin úgy érzi, hogy az életét a háború élesen kettévágta a harcok előtti és az az utáni időszakra és az, ami kicsit több mint egy hete még elképzelhetetlen volt, mára már szinte normává vált. Az újságíró Bergyanszkban, ahol született, a házuk közelében van egy katonai kiképzőbázis. Tavaly otthon nyaralt és egyik nap, miközben a tengerpart felé tartott, hatalmas dörrenés rázta meg a környéket. Akkor nagyon megijedt, ma már azonban állítása szerint az sem vált ki belőle erős érzelmeket, ha Kijev belvárosában robbannak bombák. Beszélgetésünknek ezen a pontján éppen megint megszólaltak a légi riadó szirénái, de Anton nem tette le a telefont.  Mint mondta, az ilyen riasztásokkal már nem is foglalkozik.

Nem húzódik be az óvóhelyre, legfeljebb kinéz az ablakon,

aztán folytatja, amit addig csinált.

Kijev, orosz-ukrán háború

Az elmúlt hét a városon és az embereken is mély nyomokat hagyott. (Fotó: AFP)

A háború első néhány napjában ő és a barátai is folyamatosan a híreket figyelték a tévén és telefonjaikon, de ez elviselhetetlenné tette a várakozást.  Most már mindenki inkább keres magának valami elfoglaltságot, mert akkor kevesebb idő marad arra, hogy az ember féljen.  Van egy bár Kijevben, melynek tulajdonosai az eredeti funkciójától megfosztott helyiséget gyógyszer- és élelmiszerraktárrá alakították át. Antonnak

sikerült több sofőrt is beszerveznie a segítség fuvarozásához. 

Kérdésünkre, hogy Kijevben felbukkantak-e már külföldi katonák, az újságíró azt mondja, hogy ő egyelőre nem találkozott ilyenekkel. A hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt időszakban 11 ezren jelezték, hogy külföldiként szeretnének csatlakozni az ukrán fegyveres erőkhöz és közülük körülbelül kétezren már meg is érkeztek Ukrajnába. Anton úgy látja, hogy némi gond lehet ezen a téren a szervezéssel. A UCMC ugyanis – mely egyébként nem foglalkozik toborzással – kapott egy levelet. Szerzője arra panaszkodott, hogy három különböző ukrán külképviseletet is felkeresett Európában, de

egyik helyen sem tudták pontosan, hogyan tud csatlakozni az ukrán fegyveres erőkhöz.

A férfi ezért fogta magát és elment az ukrán határra, hátha ott személyesen sikerül elérni, hogy bevegyék. Hogy sikerült-e neki, arról Antonnak nincsenek információi. A Kijevben élők többsége mostanra egyébként regisztrálta már magát a megadott hivatalos toborzási pontokon, de úgy tűnik, továbbra is azoknak adnak elsősorban fegyvert, akik rendelkeznek valamilyen harctéri tapasztalattal.

Anton Pechenkin

Anton Pecsenykin

Kérdésünkre, hogy milyen lépésektől várják a helyzet javulását, az ukrán újságíró rávágta,

a nyugatnak le kell zárnia az ukrán légteret az oroszok elől.

Egyébként Kijevben szerinte a legtöbben abban bíznak, hogy a szankciók hatására az orosz eliten belül alakul ki törés, és Putyint egy vér nélküli puccs keretében leváltják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top