nlc.hu
Aktuális

Az ukrán himnuszt éneklik az elfoglalt városban

Az ukrán himnuszt énekelték a lakók, miután az oroszok átvették Bergyanszk fölött a hatalmat

Az önkormányzat és a helyi rendőrség sem volt hajlandó az ellenség irányítása alatt tovább dolgozni.

Több napja körül volt zárva, de csak vasárnap este hatoltak be az orosz csapatok Bergyanszk kikötővárosába és foglalták el a 100 ezer fős települést. Az orosz-ukrán háború szomorú fejleményeiről a helyi polgármester értesítette Facebookon a lakosságot. A közösségi médiában posztolt üzenetben Oleksandr Svidlo tudatta az emberekkel, hogy az orosz fegyveresek behatoltak a helyi törvényhozás épületébe és jelezték, az ott dolgozók folytathatják a munkájukat, de most már az ő irányításuk alatt. Az önkormányzat és a helyi rendőrség is azt felelte, hogy ezt nem vállalják.

térkép, Bergyanszk

Kép: Google Maps

Úgy tudjuk, hogy a helyi élet bizonyos részeit az önkormányzat tagjai otthonról, online formában, informálisan továbbra is próbálják a lehetőségeikhez képest koordinálni. A polgármester állítása szerint a városházán a hatalomátvétel vér nélkül zajlott, de a településen az oroszok jelenléte eddig egy halálos áldozatot követelt és az atrocitásoknak van egy további sebesültje is. Nemrég felkerült egy videó az internetre (melyet egy helyi hírportál is közölt), amelyen helyiek az immáron orosz kézben levő városháza előtt éneklik az ukrán himnuszt. Az épületen a felvétel idején még az ukrán lobogó volt kitűzve.

A CNN-nek több hadi szakértő is arról beszélt, hogy történtek orosz szempontból sikernek, de nem nagy sikernek könyvelhetőek el, hiszen a kikötőváros nem szerepelt stratégiai célpontok között. Ettől függetlenül, az oroszok hatalomátvétele sokak számára Ukrajnában személyesen is jelentős csapás, többek közt az nlc-nek az elmúlt napokban számos alkalommal nyilatkozó Anton Pechenkinnek.

Orosz katonák, tank

Képünk illusztráció.  Orosz katonák láthatóak rajta, de nem Bergyanszkban készült (Fotó: Sputnik via AFP)

A most is Kijevben tartózkodó újságíró Bergyanszkban született és élt 17 éves koráig, és most is ott él édesanyja és nagymamái. Mint mondta, sikerült velük a történtek óta beszélni, és jól vannak. Az éjszakát menhelyen töltötték és a fegyveresek nem vették fel még velük a kapcsolatot. Anton szerint, ha még maradt bármi a városi életboltokban, vagy a benzinkutakon, a katonák egyelőre azoknak a készleteknek a kiürítésével lehetnek elfoglalva, de valószínűleg nem sok mindent találnak. Élelemből, gyógyszerből hiány van a városban, sőt, egyelőre nem lehet tudni, miért, de úgy tudjuk, akadozik a jó minőségű ivóvízellátás is.

Hozzátette, most már tudja, mit érezhetnek azok az ukránok, akik korábban Donyeckből, vagy az oroszok által korábban elfoglalt Krím-félszigetről menekültek el vagy ottani gyökerekkel rendelkeznek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top