nlc.hu
Aktuális

Helyzetjelentés Kijevből

Kijevben még nem jött el a Molotov-koktélok ideje

Kijev lakosai közül egyelőre elsősorban azok kapnak fegyvert, akinek van harci tapasztalata. Helyzetjelentés az ukrán fővárosból.

Noha hivatalos és nem hivatalos forrásokból is olyan információk érkeztek, melyek szerint szombatról vasárnapra virradóra nagy erőkkel bombázza majd az orosz hadsereg Ukrajna fővárosát, Kijevet, az éjjel viszonylag nyugodtan telt. Igaz voltak azért robbanások – mondta el az nlc.hu-nak a Ukraine Crisis Media Center újságírója Kijevből.

Anton Pechenkint telefonon értük el és elmondta, hajnali egy körül Vaszilkivben, Kijevtől délre-nyugatra körülbelül húsz kilométerre eltaláltak az oroszok egy olajfinomítót. Bár a tűz órákon át vörösre festette a város felett az eget, a híradások szerint a helyzetet reggelre sikerült konszolidálni. Szintén találat ért egy radioaktív hulladéktelepet a közelben, de nem keletkezett jelentős kár és a hivatalos mérések szerint nem emelkedett meg a környéken a radioaktivitás szintje. Egy lakóépület közelében szintén becsapódott egy katonai szerkezet, de nem halt meg senki, bár többen könnyebben megsérültek.

Sűrű füst száll fel egy tüzérségi támadás miatt kigyulladt olajtárolóból Kijev közelében 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich)

Sűrű füst száll fel egy tüzérségi támadás miatt kigyulladt olajtárolóból Kijev közelében 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich)

Nem lett akkora baj, mint lehetett volna – értékelte a helyzetet az újságíró az Obolonszkiy negyedben található otthonából. Mint mondta, az ablakából teljesen mozdulatlan, üres utcákat lát, ami, többek közt a szombat 5-től hétfő reggel nyolcig elrendelt kijárási tilalommal függ össze.

Vasárnap délelőtt lehetett ugyan hallani távoli robbanásokat, ám jelentősebb harcok – Anton tudomása szerint – Kiyevtől mintegy húsz kilométerre zajlottak. Ennek ellenére, értelemszerűen az ukrán fővárosban is nagy a feszültség.

Anton elmondta, szülővárosát, Bergyanszkot – ahol az édesanyja és mindkét nagymamája él – már körülvették az oroszok, egyelőre azonban nem hatoltak be a településre. Az újságíró szerint sok település esetén, melyek nem stratégiai célpontok az oroszok számára, ugyanez a helyzet, azaz, bár körülveszik, nem is próbálják meg átvenni felettük a hatalmat.

Kérdésünkre, hogy ő kapott-e már fegyvert, azt mondta, még nem jelentkezett ilyenért. Ugyanakkor több ismerősének, akik az elmúlt napokban elmentek a kijelölt állomásokra azt mondták az illetékesek, tartják velük a kapcsolatot, de egyelőre a készletek szűkössége miatt azoknak adnak fegyvert, akik rendelkeznek valamilyen korábbi harci tapasztalattal.

Az elmúlt időszakban arról is lehetett olvasni, hogy a fegyveres erők a lakosságot Molotov-koktélok gyártására szólították fel, sőt, több felvétel is bejárta a sajtót parkokról, ahol kifejezetten ebből a célból gyűltek össze emberek. Ilyesmi azonban Anton szerint Kijevben, legalábbis az ő negyedében nem jellemző. Mint mondta, a Molotov-koktél egy fajta végső esélyt jelent, van ahol már bevetették, több felé sikerrel, de Kijevben „szerencsére” még nem dominálnak az utcai harcok.   

Kérdésünkre, hogy mit lehet tudni azoknak a sorsáról, akiket az oroszok foglyul ejtettek, Anton elmondta, kizárólag az orosz propagandából érkeznek ezzel kapcsolatban információk, azokban pedig nem lehet bízni. Felidézte a Kígyó-szigetet védő ukrán katonák történetét, akikkel kapcsolatban az ukrán hírek arról szóltak, 13-an voltak és mind életüket vesztették miután ellenálltak az orosz erőknek. Ezzel szemben az oroszok azt állítják, hogy 80-an voltak és mindannyian élnek és fogságban vannak.

A hivatalos ukrán tájékoztatás egyébként azt állítja, hogy körülbelül 200 orosz katonát ejtettek eddig foglyul, akiket a béke idején visszajuttatnak majd Oroszországba. A közösségi médiában több felvétel is kering, melyeken elvileg foglyul ejtett orosz katonákat faggatnak ki az ukrán erők képviselői. Többségük nagyon fiatal és azt állítja, egy nappal a támadás előtt tudták meg, hogy hova és milyen célból vezénylik ki őket másnap. Azt is kérik, hogy felvehessék szüleikkel a kapcsolatot. Meg vannak illetődve, könnyen lehet, hogy kaptak néhány pofont, „de hát háború van. Háború.” – mondta az újságíró.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top