nlc.hu
Aktuális

Piros kategóriába sorolta Ukrajnát a külügy

Piros kategóriába sorolta Ukrajnát a külügy, senki ne menjen az országba

Teljes létszámmal működik Magyarország kijevi nagykövetsége, ahol felvilágosítást, és ha kell, menedéket nyújtanak a magyar állampolgároknak.

A kialakult háborús helyzet miatt Ukrajnát az I-es (piros), azaz utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön – olvasható a Konzuli Szolgálat oldalán.

Ez a magyar külügyi tárca legszigorúbb figyelmeztetése. Az ebbe a kategóriába sorolt országokban a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető események történnek. Ha valaki már az országban van, minél előbb hagyja el! Azt is kérik, hogy az országban tartózkodó magyar állampolgárok regisztráljanak konzuli védelemre.

Egy tüzérségi támadásban megrongálódott katonai épület Kijevben

Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép egy tüzérségi támadásban megrongálódott katonai épületről Kijevben 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Interior Ministry press service/Interior Ministry press service HANDOUT)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte,

Magyarország kijevi nagykövetsége teljes létszámmal működik.

A csütörtöki nap folyamán több mint 50 magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet, és egyeztetett szolgálatban lévő munkatársakkal.

Hozzátette, hogy mindazon magyar állampolgárok számára, akik biztonságot keresnek a képviselet épületében, továbbra is rendelkezésre állnak, jelenleg is több magyar állampolgár tartózkodik a követség falai között. A tárcavezető egyúttal hazugságnak nevezte azokat az állításokat, hogy elküldtek volna a kijevi magyar nagykövetségtől olyan magyar állampolgárt, aki ott keresett menedéket.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a válsághelyzetből fakadóan a telekommunikációs szolgáltatás akadozik, így a telefonvonalak nem mindig üzemelnek. Ezért ha emiatt bármely bajba került magyar állampolgár nem tudná elérni a nagykövetséget telefonon, hívják a nap 24 órájában üzemelő konzuli szolgálatot (+36 80 36 80 36). Ott folyamatosan fogadják a hívásokat, és azonnali felvilágosítást adnak. Annak érdekében, hogy minden hívást fogadni tudjanak, a konzuli szolgálat budapesti központja emelt létszámmal üzemel.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top