nlc.hu
Életmód

Az orosz-ukrán háború első napja

Édesanyám azzal hívott fel, hogy robbanásokat hallani – helyzetkép Ukrajnából

Kárpátalján egyre nagyobb a nyugtalanság, Kijevben pedig üresek a boltok polcai. Az ukrán-orosz háború első napja.

Kárpátalján katonai cselekmények egyelőre nincsenek, de itt is egyre nagyobb a nyugtalanság. Noha korábban általában nyugodt volt mindenki, ez a csütörtök hajnali események után megváltozott. A benzinkutakat itt is megrohanták az emberek, hogy tele legyen a tank, ha szükség van rá – mondta el lapunknak egy gimnáziumi tanár Beregszászon.

Február 24-én sorban állnak egy kijevi bank előtt (Fotó: Talha Cay/Anadolu Agency via Getty Images)

Február 24-én sorban állnak egy kijevi bank előtt (Fotó: Talha Cay/Anadolu Agency via Getty Images)

Az nlc-nek a többgyerekes kárpátaljai magyar férfi arról számol be, hogy most azt várják, hogy mikor és milyen formában rendelik el a megyei központból a mozgósítást, ami minden bizonnyal nagyon sok embert fog érinteni. Nyomatékosította, abban reménykedik, hogy a kárpátaljai magyarokat nem viszik be katonáknak. Ez ugyanis szerinte gyakorlatilag a helyi magyarság sírjának a megásása lenne.

A név nélkül nyilatkozó tanár szerint egyébként lehetett látni, hogy Oroszország meg fogja tenni ezt a lépést, „hogyha itt NATO tagságot lengetnek be, meg amerikai fegyverek érkeznek a közvetlen szomszédságába”.  Az ukrán politika átállt egy nyugati orientációra és lehetett tudni, hogy Oroszország ezt nem fogja hagyni. Az azonban, hogy ilyen mértékű lesz a katonai beavatkozás, szerinte mindenkit meglepett.

Kijevben üresek a polcok

Természetesen sejtettük, hogy Oroszország erőteljesebben lép majd fel és Putyin hétfői beszéde óta jelen volt egyfajta fokozott félelem, az azonban, a ma hajnali bombázások azonban mindenkit megleptek – mondta el lapunknak Anton Pechenkin, a Ukranian Crisis Media Center újságírója, akit telefonon értünk utol kijevi otthonában. Dél körül beszéltünk és akkor arról számolt be, hogy legutóbb körülbelül egy órája hallott durranásokat.

Úgy tudják, hogy Ukrajna második legnagyobb városának, Harkovnak a peremén tankcsata zajlik. A jelentések szerint az egész országban eddig összesen negyven civil áldozata van ukrán részről a harcoknak. Anton Pechenkin elmondta, a központi tájékoztatás szerint a boltok és a benzinkutakat is kiürültek, mivel sokan megrohanták ezeket, de a hatóságok azzal nyugtatták az embereket, hogy vannak tartalékok – élelmiszer esetén körülbelül húsz napra elegendő készletekről beszéltek –, amiket a lakosság részére fognak bocsátani.

Az újságíró azért megjegyezte, hogy, noha sokan hagyják el a várost, Kijevben azért nincsen pánikhangulat. Kérdésünkre, hogy neki mik a tervei, Anton elmondta: Egyelőre marad és várja, hogy mi lesz.

Nincsen hova mennem, mert egy kelet-ukrán településről származom és az édesanyám reggel azzal hívott fel, hogy ott is robbanásokat hallani.

 

Mint kifejtette, eleve nehezen tudna hazamenni, hiszen, bár a vonatok az ország keleti feléből zavartalanul közlekednek nyugat felé, az ellenkező irányba számos járatot leállítottak. Hozzátette azt is, hogy a hivatalos kommunikáció arra kéri az embereket, hogy maradjanak otthon, mivel az az általános vélekedés, hogy az oroszok a nagy városok lakótömbjeit nem fogják bombázni, csak a katonai infrastruktúrát veszik célba. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top