nlc.hu
Életmód

A szakértők szerint elhúzódhat az orosz-ukrán háború

Orosz-ukrán háború: a következő napokban jelentősen emelkedhet a civil áldozatok száma

A szakértők szerint arra egyelőre kicsi az esély, hogy Nyugat-Ukrajna is célpont legyen, a civil áldozatok száma viszont emelkedni fog.

Az ATV-nek nyilatkozó Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Műhelyének Oroszország-kutatója elmondta, hogy

  • A harcok intenzitásával a civil áldozatok számának növekedése elkerülhetetlen, mert az oroszok győzelemre fognak törekedni, mindemellett az orosz fél a magas civil áldozatok számát arra is ki tudná használni, hogy az ukrán felet megadásra kényszerítse.
  • A  biztonságpolitikai szakértő szerint elhúzódó hadiállapotra kell készülni, hiszen a támadások között némi szünetet kell tartani, meg kell várni az esetleges diplomáciai tárgyalások eredményét.

Az ATV Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt is megkérdezte, és ő úgy véli, hogy az oroszok részéről ez egy elhibázott háború, mert rosszul mérték fel az ellenállás nagyságát.

Szerinte nagyon csekély az az erő, amit Ukrajna köré csoportosítottak, bár az elemzők szerint Moszkva azért nem folytat totális háborút, mert hirtelen sok civil áldozat esetén Putyin még több támogatót veszítene a lakosság körében. Az orosz elnök célja inkább az lehet, hogy pánikot keltsen az ukránok között, a nyugati tévék pedig ne mutathassanak elborzasztó mészárlásról szóló képeket.

Táskákban viszik a számukra fontos dolgokat egy ház lakói Kijevben 2022. február 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Táskákban viszik a számukra fontos dolgokat egy ház lakói Kijevben 2022. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Az ukrán belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint 352-re nőtt az orosz támadásban életüket vesztett civilek száma. Az áldozatok közül 14 gyerek. A minisztérium adatai szerint eddig 1684 civil, közülük 116 gyerek sebesült meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top