nlc.hu
Életmód

Robbanások Kijevben az orosz-ukrán háborúban

Orosz-ukrán háború: robbanások rázták meg Kijevet péntek hajnalban

Rakétatámadások érték Kijevet az Ukrajna elleni orosz támadás második napján.

A Kijev ellen intézett rakétatámadások miatt légvédelmi szirénákra ébredtek a 2,8 milliós ukrán főváros lakó pénteken kora reggel. Videók és fotók érkeztek robbanásokról és megrongálódott épületekről, az emberek a bunkerekben kerestek menedéket – írja a BBC.

A hadiállapotot bevezető Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra, és kiemelte: a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Tűzoltók dolgoznak egy megrongálódott lakóháznál az ukrán főváros, Kijev egyik külvárosában, ahol egy rakéta csapódott be 2022. február 25-én.

Tűzoltók dolgoznak egy megrongálódott lakóháznál az ukrán főváros, Kijev egyik külvárosában, ahol egy rakéta csapódott be 2022. február 25-én (Fotó: GENYA SAVILOV / AFP)

Alekszej Honcsarenko képviselő arról írt mikroblogján, hogy „az ukrán légvédelem lelövi a megszállók által kilőtt rakétákat”. A törmelék eltalálhatott egy kilencemeletes lakóházat, amely kigyulladt. Három ember megsérült.

Az ukrán elnök szerint 137 ember – köztük legalább 10 civil – meghalt az orosz támadás első napján, 306-an pedig megsérültek. Az ukrán fegyveres erők szerint 30-60 ezer orosz katonát vezényelhettek egy nap alatt az országba.

A csütörtök hajnalban Ukrajna ellen kezdődött orosz invázióban jelenleg a keleti szakadár régiókban és a második legnagyobb városban, Harkivban a legsúlyosabbak a harcok. Az orosz hadsereg keleten, északon és délen is előrenyomult az ukrán városok – köztük Kijev – ellen, közben pedig elfoglalták a csernobili atomerőművet is.

Az ukrán elnök péntek reggeli beszédében megkérdőjelezte az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók erejét, és kijelentette, hogy „akárcsak tegnap, a világ legnagyobb erői most is távolról figyelnek”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top