nlc.hu
Életmód

Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet

Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet

Az ukrán elnök szerint hadüzenet egész Európa ellen, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a csernobili atomerőművet.

Elfoglalta a csernobili atomerőművet az orosz hadsereg – írja a Reuters Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadójának közlése alapján.

Szavai szerint a nukleáris erőmű jelenleg veszélyben van:

Heves harcok után elvesztettük az ellenőrzésünket a csernobili terület felett. Az egykori csernobili atomerőmű létesítményeinek, a nukleáris hulladéktárolónak az állapota nem ismert. Az oroszok ez irányú, teljesen értelmetlen támadása után nem lehet azt mondani, hogy a csernobili atomerőmű biztonságos. Ez az egyik legsúlyosabb fenyegetés ma Európára nézve.

A tanácsadó szerint az oroszok szokásait ismerve valószínűleg már provokációkra készülnek a csernobili atomerőműben: vagy a támadás során okozott károkért Ukrajnára kenik a felelősséget, vagy ők maguk fogják megrongálni ezeket a kétségtelenül nagyon veszélyes objektumokat.

A csernobili atomerőmű messziről

A csernobili atomerőmű (Fotó: Patrick Landmann/Getty Images)

Videó is készült az atomerőművet elfoglaló orosz harckocsikról:

A Reuters idéz egy orosz biztonsági forrást, aki szerint az Ukrajna ellen csütörtök hajnalban inváziót indított Oroszország az atomreaktor ellenőrzésével akarja jelezni a NATO-nak, hogy ne avatkozzon be katonailag.

Korábban Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó azt mondta: ha megsérül a nukleáris hulladéktároló, akkor Ukrajnában, Belaruszban és az Európai Unió területén is radioaktív por terjedhet el.

Országunk védelmezői az életüket adják azért, hogy az 1986-os tragédia ne ismétlődjön meg. (…) Ez egy hadüzenet egész Európa ellen

– írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren néhány órával azelőtt, hogy az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet.

(nlc/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top