Magyarország kúl

Csernobil: A szovjet vezetés bukása

1986. április 26-án a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es reaktora felrobbant és radiokatív felhő borította be a Szovjetunió és Európa több, mint 20 országát. A robbanás után itthon is igyekeztek eltitkolni a történteket, de gyorsan rájött a vezetés, hogy ez nem fog sikerülni.

A katasztrófa után körülbelül 200 000 embert kellett kitelepíteni a környékről, és bár hivatalosan 56 embert tartanak nyilván az atomrobbanás áldozataként, valójában több ezer ember halálát okozta a reaktor a sugárzás következtében kialakult szövődmények miatt.

Csernobil: az atomrobbanás, ami megrázta a világot Forrás: www.hirado.cms.mtv.hu

Itthon a vezetés azt a látszatot akarta kelteni, hogy a szovjetek urai a helyzetnek, azonban ez távolról sem volt így. A lakosságot félrevezették, azt terjesztették, hogy óvintézkedések nem szükségesek, menjen mindenki nyugodtan a szabadba, szórakozni, de a nemzetközi híradások után, amelyek beszivárogtak az országba, itthon is kénytelenek voltak beszélni az atomrobbanás súlyosságáról. A reaktor katasztrófa hatalmas lyukat ütött a kommunista eszme ideologizált világán, és mint egyfajta tragikus előhírnökként vitte hírét a világban a szocialista  eszme közelgő bukásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top