Az utolsó lecsók főnek most a nyári szezon hazai terményeiből, és talán már épp elégszer ettük idén. Ha unjuk már az alaplecsót, de akad még a fazék alján, milyen új ételeket alkothatunk belőle?
Mondhatnánk, hogy a lecsó új életre keltésének csak a fantázia szabhat határt, de a fantázia olykor elszabadul. Persze kinek a pap, kinek a lecsós töltött káposzta vagy a lecsós bab sajttal, mi alább a szolidabb, jól bevált párosításokat hoztunk most el.
Tovább olvasok: Mit keres a lecsó a pizzán és brokkoli a lecsóban? Meghökkentő lecsóvariációk
Izraeli ihlet: remegős tojással
Merítsünk a Közel-Keletről. A shakshuka reggel-délben-este bomba ötlet, és bár más arányokban tartalmaz paradicsomot és paprikát, mint a magyar lecsó, miért is ne készíthetnénk mi is posírozott tojással? A tojásos lecsó pedig alap.
Kenjük, csak ne a hajunkra: lecsókrém
Egyszerűen csak turmixoljuk le, akár egészen krémesre. Hidegen is nagyon finom, és kenyérre kenve a zakuszkához hasonló élményt nyújt. Úgy az igazi, ha vegetáriánus, és az sem baj, ha cukkinivel vagy padlizsánnal készült, a hideg zöldségkrém így is finom lesz belőle.
Legyen a lecsó csak feltét
A lecsó hagyományosan egy paradicsom-paprika alapú egytálétel, ami mellé kenyeret eszünk. Fordítsuk meg a dolgot! A lecsó ne az egész tányér tartalmát tegye ki, hanem kerüljön zöldségraguként rizsre, tarhonyára, bulgurra, hajdinára és persze tésztára is. Hidegen kuszkusszal is jó páros. Vonjuk be a köretféléket lecsóval, és máris kész egy új egytálétel.
Húsfélék lecsós raguval
A lecsó ideális társai a húsok, elsősorban persze a soványabb fehér húsok, hiszen a szaftos lecsó és egy mélyebb ízű vörös hús együtt már egy kicsit sok a jóból. A csirkemell, karajszelet és a nyúlcomb is jól áll neki, ugyanígy a könnyed, fehér húsú halak.
A szalonna, kolbász és virsli pedig örök sláger a lecsó mellett, ha „vastagabb” egytálételre vágyunk.
Külön említést érdemel a lecsós máj. Otthon egy jó lecsós csirkemáj, étteremben lecsós kacsamáj vagy libamáj. Tökély.
További remek opciók a lecsós csirkepörkölt vagy a zúzapörkölt; soványabb sertésrészekből a lecsós sertéspörkölt, egy igazán emberes verzió pedig a lecsós marhalábszárpörkölt.
Gombás lecsó és társai
Ha a maradék lecsót további zöldségekkel gazdagítjuk, tovább fog puhulni, hiszen további hőkezelésnek tesszük ki. Csináljuk hát okosan, és ne főzzük pépesre. Külön grillezzünk meg gombát, padlizsánt, cukkinit – amit csak el tudunk képzelni bele –, majd a végén forraljuk őket össze. A cél egy lecsóalapú zöldséges ragu.
Töltsünk tésztát lecsóval
Lecsós táska, lecsós pite. A vajas-kelt tésztás borítás alkalmas arra, hogy a lecsó ne áztassa el a tésztaburkot. Érdemes kolbászos vagy virslis lecsóból készíteni, hogy ne csak a zöldséget tartalmazza, hanem haraphassunk is valamit a tésztabatyuban.
Leveles tésztában is: lecsós csiga
Ha készülhet pizzás csiga, miért ne tekeredhetne lecsóval is a csiga? A könnyed leveles tésztás csigák kívül ropogósak, és bár a lecsóhoz nem kifejezetten illik a sajt, reszelt trappista kerül rá.
Lecsós tökfőzelék – igen!
Egy kiváló páros. A gyalult főzőtök viszonylag semleges ízéhez és kellemesen harapható állagához szépen csatlakozik a puhára főtt lecsó. Igazi vegetáriánus mindennapi étel.
Két klasszikus lecsóval: paprikás krumpli és rakott krumpli
A paprikás krumplihoz egyértelműen illik a lecsó, egy kicsit lazít rajta, zöldségesebbé teszi. A rakott krumpliban már megosztó, hiszen egy tejfölös-tojásos alapú ételbe kerül. Egy próbát megér, jó szaftos lesz vele!
Így maxoljuk ki a rakott krumplit – tovább Széll Tamás és Lázár Chef receptjeire!
Tunkolni ér: tejfölös lecsó
Tegyük félre az előítéleteket, szintén nagyon ízletes. A lecsó szaftjával elkeveredő tejföl krémessége új dimenziót ad a lecsónak.
Szerelemgyerek: lecsós túrós csusza
Ígérjük, nagyon finom! Na, nem édes túrós tésztával, porcukorral, hanem csuszában, szalonnapörccel és tejföllel a lecsó szuper kombó.
+ 1 maradékmentés: lecsószósz
Ha az edényünk alján marad egy kis lecsó, amiben alig van már paradicsom vagy paprika, szintén nem a kukában a helye! Ízesítsünk vele bármilyen paradicsomos alapú ételt, pörköltet, dúsítsunk vele levest, vagy öntsük rá sültre. Jó lecsózást kívánunk!