Ma országos pedagógussztrájk lesz hídfoglalással, élőlánccal és koncerttel

Á.K. | 2022. Október 05.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) javaslata szerint szerdán mindenütt legyen sztrájk a magyar oktatásban. Eddig 13 ezer pedagógus jelezte a szervezetnek, hogy csatlakozik a mai sztrájkhoz, de a szervezők szerint ennek akár a kétszeresére is van esély.

A mai sztrájknapon nem minden tanár választja az egész napos munkabeszüntetést, sokan inkább a polgári engedetlenségre voksolva más módon vesznek részt különböző akciókban. A tanárok mellett a szülők is kiállnak: szerda reggel több helyen élőlánccal és flashmobbal hívják fel a figyelmet a közoktatás problémáira – írja a Telex.

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Események a reggeli órákban

Veszprémben pedig egész nap megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Várható még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is. Délután három körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál. Többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsett.

Események délután

A szervezők a Margit hidat délután öt órakor tervezik elfoglalni, ahol a szervezők krétákat osztanak ki, melyek segítségével a résztvevők az üzeneteiket az aszfaltra írhatják. Miután vége lesz a hídfoglalásnak, a terv szerint a tömeg átvonulna a Kossuth térre. A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért. Az esemény ugyan ingyenes, de az adományokból pótolni szeretnék a tüntető pedagógusok kiesett bérét. Fellép többek között a Kiscsillag és Péterfy Bori is. Szegeden este hattól a Széchenyi téren várható demonstráció.

A két pedagógus-szakszervezet évek óta nem tud megállapodni a kormánnyal a követeléseikről. A kormány azt ígéri, hogy EU-s helyreállítása alapból fizeti ki a tanárok bérigényét, csakhogy azt senki sem tudja, mikor kapja meg az ország. A kormány ettől függetlenül januárra egy 10 százalékos béremelést ígér, de a szakszervezetek szerint ez nem elég, 35 százalékosra lenne szükség az ágazatban. A tanárok emellett régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért is és a sztrájkjoguk visszaállításáért is. Az események nemrég a Kölcsey Gimnázium tanárainak elbocsátása után kapcsoltak új fokozatba.

Exit mobile version