nlc.hu
Életmód

Fejlemény a kölcseys tanárkirúgások ügyében

Bírósághoz fordulnak a Kölcseyből kirúgott tanárok

Már kaptak állásajánlatokat az elbocsátott pedagógusok.
Kölcsey Ferenc Gimnázium

Bírósághoz fordulnak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok – erről nyilatkoztak az RTL Híradónak. Tegnap azonnali hatállyal küldték el őket, mert több polgári engedetlenségi akciókban is részt vettek. Este diákok tüntettek és követelték vissza a tanáraikat, több százan tiltakoztak a kirúgásuk ellen az iskola előtt.

Az elküldött tanárok néhány hete fenyegető levelet kaptak a tankerülettől, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. Magasabb bérekért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért tiltakoztak. “Azt üzenik, hogy ‘kussolj, na!‘ ” – kommentálta az akkor kézhez kapott fenyegető levelet az egyik elküldött tanár, Palya Tamás, aki osztályfőnökként és mesterfokozatú tanárként nettó 400 ezer forintot keres, ami szerinte nem rossz. Mint mondja, ő azért tiltakozik, mert egy kezdő tanárnak 210 ezer forint a fizetése, ez viszont nagyon kevés, ezért utánpótlás sincs.

Palya Tamáson kívül a kolléganőjét, a franciát oktató Törley Katalint is elküldték. Azóta már mindketten kaptak állásajánlatokat, de még nem döntöttek, hogyan tovább. Azt azonban már tudják, hogy iskolai állást egyelőre nem vállalnak. “Nem mennék el másik iskolába, magániskolába és egyházi iskolába sem. Szeretném ezt az egész ügyet jogi útra terelni. Bírósághoz fogok fordulni a kollégáimmal együtt” – mondta Törley Katalin.

Jövő hétre – október 5-re, az oktatás világnapjára – egyébként újabb tiltakozást szerveznek diákok és tanári érdekképviseletek is. 

Kiemelt kép: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top