nlc.hu
Életmód

Kirúgott tanárok a Kölcseyből

Több tanárt is kirúgtak a Kölcsey gimnáziumból, mert sztrájkolni mertek

Legalább öt tanárnak szűnik meg a munkaviszonya.

Éppen kezdődött az órám, amikor felhívott az igazgató, hogy menjek le az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják” – mondta Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444-nek. A levélben az állt:

rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát.

 

Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. „Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is.” Semmit sem válaszoltak.

A felmentés értelmében hétfőtől nem is tarthat órát. Bíróságra fogja vinni az ügyet.

Rajta kívül több kölcseys tanárt kirúgtak pénteken. Valószínűleg köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is.

Kirúgással tehát már nem csak fenyegetnek: szeptember elején a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg.

A pedagógusok sztrájkjogát  törvénymódosítást korlátozza, a törvény „láthatatlanná” teszi a sztrájkot. A PDSZ korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

kölcsey ferenc gimnázium

Kölcsey Ferenc Gimnázium.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top