nlc.hu
Életmód

Tüntetés a nyolc tanár kirúgása miatt

Tüntetnek a Belügyminisztériumnál a nyolc tanár kirúgása miatt

A pedagógusok elbocsátására reagálva szerveztek tüntetést, közben a XVIII. kerület díszpolgári címet és egymilliós támogatást adna a kirúgott tanároknak.

Szerdán nyolc budapesti tanárt rendkívüli felmondással kirúgtak, mert korábban részt vettek a polgári engedetlenségben. Az elbocsátásokra reagálva az Egységes Diákfront tüntetést szervezett a Belügyminisztérium elé szerda este fél hétre.

A Telex tudósítása szerint a helyszínen jelentős a rendőri készültség, több százan gyülekeznek a téren. Közben a tüntetők azt kiabálják, hogy „Pintér, gyere le” és „Ne nézzetek hülyének”. Később beszédek kezdődtek. 

A nap folyamán az is kiderült, hogy miközben óriási a pedagógushiány és a tanári kar elöregedett, a kirúgott tanárok egyike, Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium matek és biológia szakos tanára pályakezdő pedagógus:

Sokként ért, egyáltalán nem számítottunk rá, épp szerveztük a jövő heti sztrájkot. Szerintem az én kirúgásomnak azért is van rossz üzenete, mert 1,5 éve tanítok, tehát pályakezdő tanár vagyok

– mondta a 444-nek.

A tanárok, diákok és szülõk részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevõi a Clark Ádám téren 2022. november 18-án

Egy korábbi tüntetés képe. A tanárok, diákok és szülõk részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevői a Clark Ádám téren 2022. november 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A nyolc tanár közül közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoztak. Öten könnyek között szólaltak meg a kirúgásuk után. 

A kirúgott karinthys tanárokat a kerületi önkormányzat szerdai közgyűlésén díszpolgári címre terjesztik fel. Emellett lesz még egy napirendi pont: arról is döntenek, hogy fejenként egy-egymillió forintos támogatást ítéljenek meg a hat érintett pedagógusnak. Erről Szaniszló Sándor polgármester írt a Facebookon:

További fejlemény, hogy a Tanítanék Mozgalom szombaton délután öt órára hirdetett tüntetést a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top