nlc.hu
Család

Tanárhiány

Drámai a helyzet: 16 ezer tanár hiányzik a közoktatásból

Nagyon komoly logisztika kell ahhoz ősszel, hogy minden diáknak minden tantárgyat megtanítson valaki, vagy legalább megtartsa az órát.
iskola

Annyi tanár hiányzik az iskolákból, mint egy kisváros lakossága – számolt be a Fókusz. A pedagógus szakszervezetek már évek óta kongatják a vészharangot, hogy lassan elöregszik a pálya és nincs utánpótlás.

Szabó Zsuzsanna Éva, a Pedagógus Szakszervezetének elnöke szerint körülbelül 16 ezer kolléga hiányzik ebben a tanévben a rendszerből, akkor még hozzá kell adni azoknak a számát is, akik a teljesen eredménytelen sztrájktárgyalásokat követően azt mondják, hogy nem fognak munkába állni szeptember elsején. Számítások szerint a következő 5 évben 22 ezerrel lesznek kevesebben a pedagógusok, mint most, ugyanis tudni, hány pedagógushallgató végez ennyi idő alatt, és mennyien mennek majd nyugdíjba.

A Fókusz riportjából kiderül, nagyon sok fiatal tanár már 1-2 év után otthagyja a pályát. Az ok szinte mindig ugyanaz: a fizetésükből nem tudnak megélni. Hiába a hivatástudat, meg a gyerekek szeretete, a megélhetés miatti szorongás nyomósabb. Nem beszélve arról, hogy ezen a pályán nem igazán van feljebbjutási lehetőség, nincs bónusz, se béren kívüli juttatás. A szakszervezet mindenesetre küzd, hogy az infláció ne tereljen el még több tanárt a pályáról egy jobb fizetés reményében.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top