Család

Nem lesz elég hely az iskolákban a hatéves kortól kötelező iskoláztatáshoz

„Konténertantermekkel” oldják meg a helyhiányt.

Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését – írja a Népszava. A lap egy forrásra hivatkozik, úgy tudja, hogy a férőhelyeket konténertantermekkel tudják a leggyorsabban megoldani azoknak a diákoknak, aki a jövőre hatályba lépő rendelkezés szerint tankötelessé válnak, mivel augusztus 31-ig betöltik hatodik életévüket.

Fotó: Pixabay

„Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helyük a hatéveseknek” – nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás, aki szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma. Azt is elmondta, hogy bár a statisztikák alapján lenne elég férőhely, az általános iskolák kihasználtsága átlagosan 80 százalékos, sőt a nagyvárosokban nem ritka a 100 százalékos vagy azt is meghaladó kihasználtság.

A PSZ elnöke attól tart, nem lesz elengedő pedagógus ennyi diákra, hiszen már így is nagy a munkaerőhiány. Ahogy arról az nlc. is hírt adott, a felső tagozatos diákoknak is alsó tagozatos tanító tartja a matematikát a zuglói Hunyadi János Általános Iskolában, mert nem sikerült nyáron minden üres álláshelyet feltölteni. A közigazgatási álláskereső portálon jelenleg 685 álláshirdetést találni pedagógus szóra rákeresve, további 666-ot pedig tanár címszó alatt. A hirdetések jó részében, 371 esetben Budapestre keresnek tanárt.

A PSZ szerint elfogadhatatlan, hogy a rugalmas iskolakezdés megszüntetéséről a kormány egyetlen szakmai szervezettel, érdekképviselettel sem egyeztetett, írja a lap. Jövőre a helyi pedagógiai szakszolgálat helyett már csak az Oktatási Hivatal dönthet arról, hogy egy évet még óvodában maradhat-e a gyerek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top