nlc.hu
Család

8 tipp, amik segítenek az iskolakezdésben

8 hasznos tipp szülőknek, hogy a gyerek várja az iskolakezdést

Az iskolába való visszatérés egy olyan időszak, amit a legtöbb gyerek, valljuk be, nem igazán vár. De az iskola miatti stresszt vagy „nemszeretem” érzést néhány tippel le tudjuk csökkenteni, vagy meg is tudjuk szüntetni.

Kortól és iskolától függetlenül sok gyerek izgul vagy esetleg fél az iskolakezdéstől vagy az iskolába való visszatéréstől. A jó hír az, hogy vannak erre megoldások, mi most ezekből gyűjtöttünk össze néhányat. Ezek segítenek abban, hogy a gyerekek is megnyugodjanak, és kellően felkészültek legyenek testileg és lelkileg is a tanévkezdésre.

Alvás ütemezése

Pár héttel az iskolakezdés előtt kezdjük el abban az időintervallumban altatni gyermekünket, mint ami az iskolaidő alatt vár majd rá. Tíz óránál később nem ajánlott elaludnia, mert hét óra körül így is, úgy is fel kell majd kelnie. Az egészséges alvásmennyiség gyermekeknél minimum 8 óra, de akár lehet több is. Nem kell túlgondolni a procedúrát, csak tegyük az egész esti programot egy órával előbbre. Az esti meseolvasás pedig a legtöbb gyermeket elálmosítja, vessük be ezt a technikát az átmeneti időszakban is!

Napirend kialakítása vagy visszaállítása

Amint a felnőttek számára, úgy a gyerekeknek is fontos a rutin, a rendszer az életükben. Ez a kialakított rend a nyári szünetben fel szokott borulni. De az iskolába való visszatérés nagyon drasztikus változás lehet, ha az egyikből hirtelen a másikba csöppen bele. Ezért is fontos a szünet utolsó heteiben visszaállítani ezt a napi rutint. Esténként oldjunk meg közösen egy-két feladatot, hogy előre szoktassuk őt a házi feladatokhoz. Próbáljunk mindennap ugyanakkor vacsorázni, fürdeni, fogat mosni, elaludni.

Adjunk nekik függetlenséget!

Azok a gyerekek, akik aktívan részt vesznek ezekben a hetekben az iskolára való felkészülésben, sokkal nagyobb kedvvel várják magát az iskolát is. Például menjünk el közösen megvenni a tanszereket, füzeteket, ceruzákat és más iskolai eszközöket! Hadd válasszanak ők a lehetőségek közül! Egy-két ruha, cipő megvétele is biztosan hozzájárul majd ahhoz, hogy elkezdik várni az elkövetkezendő időszakot. Ha gyermekünk már elég nagy, akkor nyugodtan adhatunk neki otthoni nagyobb feladatokat is, mint például egy ebéd elkészítése vagy a ruhák kimosása.

Megfelelő hátizsák kiválasztása

Sajnos az iskolatáska súlya már nem rajtunk múlik, hanem a tankönyveken. De az, hogy megfelelő hátizsákot biztosítsunk gyermekünknek, az már annál inkább. A nem megfelelő hátizsák izomfeszülést, nyaki fájdalmat és fejfájást okozhat. A legjobb, ha igazi táskaboltban vásárolunk, de természetesen ezekben borsosak az árak. Manapság már a hipermarketekben is árulnak jó minőségű, kényelmes iskolatáskákat. Fontos, hogy széles, párnázott pántjai legyenek, amelyek jól eloszlatják a súlyt és megtámasztják a vállat.

Két iskolás kislány kézenfogva sétál az iskola folyosóján nekünk háttal. Hátukon iskolatáskát viselnek.

A megfelelő kialakítású iskolatáska nagyon fontos az apró termetű gyermekeknél.

Beszéljük át vele a KRESZ-szabályokat

A biztonság a legfontosabb. Ha először megy gyermekünk az adott iskolába, akkor előtte menjünk el vele közösen akár többször is. Beszéljük át a közlekedési szabályokat, mire figyeljen, mire vigyázzon, hol nézzen körbe kétszer! Mondjuk el neki, hogy mindennap ugyanazon az útvonalon menjen és jöjjön! A legjobb, ha találunk olyan útvonalat, ahol nem kell átkelnie forgalmas úton. De, ha nincsen ilyen, akkor értessük meg vele, hogy mindig a zebrán menjen át!

Egészséges életmód kialakítása

Találjuk ki előre közösen, hogy mit fog gyermekünk enni az első napokban, hetekben! Esetleg el is készíthetjük vele közösen őket az utolsó napokban. El is mehetünk együtt bevásárolni a hozzávalókat. Az iskola valószínűleg rengeteg sportolási lehetőséget biztosít a tanulók számára. Beszéljük át vele közösen, hogy mire szeretne járni ebben az évben, és támogassuk benne, bármit is választ, legyen az csapat- vagy egyéni sport.

Képernyőidő lecsökkentése

Nyáron az otthon töltött idő miatt megnövekedhet a gyermekek telefon- és egyéb okoseszköz-használata. Az iskola előtti utolsó hetekben ezt érdemes lecsökkenteni. De ne korlátozásokat vezessünk be, amelyek csak rá érvényesek! Inkább tartsunk közös olvasós vagy társasjátékozós estéket, amikor mindenki leteszi egy adott szekrényre vagy polcra a telefonját. Próbáljuk az éjszakákat és az elalvásokat is képernyők nélkül megoldani!

A beszélgetés fontossága

Ne felejtsük el, hogy mindennek az alapja a jó kommunikáció! Beszélgessünk gyermekünkkel arról, hogy számára milyen érzés az iskolakezdés vagy a visszatérés! Hadd mondja el, hogy ő mit szeretne, és milyen dolgokra van szüksége ahhoz, hogy ne legyen ideges a helyzettől. Az idegesség és az izgalom teljesen természetes folyamatok ilyenkor, egyáltalán nincs baj azzal, ha valaki ilyenkor fél. Gondoljunk csak bele, nekünk milyen érzés egy új munkahelyre bemenni.

(Forrás: The Personal, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top