nlc.hu
Család

Kevesen választották a pedagógusképzést

Felvételi: aggasztóan kevesen jelentkeztek pedagógusnak

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben.

Csütörtökön kihirdették a felvételi ponthatárokat, kiderült, hogy ki tanulhat tovább a felsőoktatásban. Idén 73 805 jelentkezőt vettek fel, mintegy kétezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyik legkritikusabb terület a pedagógusképzés, a mintegy 12 ezer jelentkezőből csak 6449-et vettek fel, ami az elmúlt évek egyik legrosszabb eredménye ezen a területen – írja a Népszava.

Tavaly 7327 hallgató jutott be a pedagógusképzésbe, amit szakmai- és érdekvédelmi szervezetek már akkor is rendkívül alacsonynak találtak. Négy-öt éve még 17-18 ezren jelentkeztek erre a területre, és 10-11 ezer körül volt a bejutók száma.

Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevõi a Városligetben 2022. július 21-én.

A Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény résztvevői a Városligetben 2022. július 21-én (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben. Mint mondta,

annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének.

A PSZ alelnöke szerint a fiatalok „beárazták” a szakmát, annyi pénzért, amennyit pályakezdőként kapnának – nettó 200-210 ezer forint – nem választják a pedagógusi hivatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top