nlc.hu
Életmód

A tanárok egyhetes, országos sztrájkja

Hétfőn kezdődik a tanárok egyhetes, országos sztrájkja

A pedagógusok demonstrációsorozata a január 31-ére meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul.
Demonstráció a tanárokért

Egy hétig tartó, országos sztrájknapokat hirdetett meg január 23-tól hét napon át a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amelyhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak, van olyan város, ahol minden gimnázium részt vesz. 

A demonstrációsorozat a január 31-ére meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul. Ezen a napon várható a legnagyobb megmozdulás, ekkor ugyanis a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a reggel 8-tól 10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

A tanárok és a velük szolidáris diákok, illetve szülők tavaly több sztrájkkal, élőlánccal és más megmozdulással próbáltak változást elérni az oktatásban, de eddig semmi nem teljesült a követeléseikből. Viszont több polgári engedetlenségben részt vevő pedagógust kirúgtak, és volt olyan is, aki maga mondott fel.

A korábbi követeléseik mellett a szakszervezetek most azt is kérik a kormánytól, hogy vonják vissza a tanárok kirúgásának szabályain változtató kormányrendeletet, valamint, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését.

(hvg.hu)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete PSZ)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top